Svijet
0

Američka vojska bi Sadama pogubila na drugačiji način

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američka vojska nije učestvovala u subotu ujutro u Bagdadu pri pogubljenju bivšeg iračkog predsjednika Sadama Huseina i tom činu bi pristupila "na drugačiji način", izjavio je u srijedu glasnogovornik američkog kontingenta u toj zemlji general William Caldwell.

Sadam Husein je bio pod "fizičkom kontrolom" američkih vojnika sve dok nije predat iračkim vlastima, nekoliko minuta prije pogubljenja, i sve američke ličnosti su napustile salu predviđenu za tu priliku, rekao je Caldwell na konferenciji za štampu.

"Irak je suverena zemlja. To je bila njegova odluka i njegova odgovornost da odluči na koji način da organizira takve stvari", rekao je on.

"Ako me pitate da li bismo mi to uradili drugačije, moj odgovor je da, mi bismo to uradili na drugi način. Ali to nije u domenu naše odgovornosti, to je odluka iračke vlade", prokomentirao je Caldwell.

Piratski videosnimak, snimljen putem mobilnog telefona, koji prikazuje pogubljenje bivšeg predsjednika Sadama Huseina a objavljen na internet stranici, prikazuje kako očevici uzvikuju ime radikalnog šiitskog vođe Moqtada Sadra, dok drugi vrijeđaju bivšeg predsjednika.