{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Američka vlada priznala postojanje tajnih zatvora CIA-e

F
7.9.2006. u 09:37
0
0
Američka vlada priznala postojanje tajnih zatvora CIA-e
0
Američka vlada priznala postojanje tajnih zatvora CIA-e
Predsjednik SAD-a George W. Bush izjavio je da je 14 pritvorenika koji su bili u tajnim zatvorima Središnje obavještajne agencije (CIA-e) prebačeno u nadležnost američkog ministarstva odbrane i da će im biti zajamčen status ratnih zarobljenika.
Ovo je prvi put da američka administracija priznaje postojanje zatvora CIA-e.

U govoru prenošenom iz Bijele kuće predsjednik Bush je u srijedu izjavio da su ti zatvori postojali kako bi se u njima držao i ispitivao manji broj opasnih terorista.

Među zatvorenicima tajnim objektima CIA-e bili su i poznati članovi al-Qaide Halid Sheik Mohammed i Ramzi Binalshib, obojica povezana s terorističkim napadima na Sjedinjene Države 11. septembra 2001. godine.

Promjena njihovog statusa znači da će oni od sada biti zaštićeni u skladu sa Ženevskim konvencijama koje reguliraju tretman ratnih zarobljenika.

Predsjednik Bush ovu je promjenu objavio neposredno prije no što je Kongresu poslao novi prijedlog o sudskom postupku pritvorenicima koji se nalaze u pomorskoj bazi Guantanamo Bay na Kubi.

U junu je američki Vrhovni sud proglasio protuustavnim plan administracije da se zatvorenicima u Guantanamu sudi pred posebnim vojnim sudovima.

Istovremeno je Ministarstvo odbrane SAD-a objavilo nove smjernice kojima se tzv. "neprijateljskim borcima" - koji do sada nisu imali status ratnih zarobljenika - pruža zaštita u skladu sa Ženevskim konvencijama.

U novom priručniku kopnene vojske, prenosi VOA, određuje se postupak prema ratnim zarobljenicima ove vrste. Zabranjuje se korištenje spornih načina kažnjavanja kao što je zastrašivanje zatvorenika vojnim psima i potapljanje u vodu.

Ova nova, promijenjena pravila smatraju se pobjedom pristalica Ženevskih konvencija, međunarodnog sporazuma kojim se zabranjuje mučenje i okrutno postupanje s ratnim zarobljenicima.

Do nesuglasica je došlo zbog toga što zarobljeni osumnjičenici za terorizam, za koje se smatra da su pripadnici Al-Qaide i afganistanskih talibana, nisu bili pripadnici regularnih vojski i Washington je do sada smatrao da oni nemaju pravo na zaštitu na temelju Ženevskih konvencija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: