|

Američka vlada priznala postojanje tajnih zatvora CIA-e

Američka vlada priznala postojanje tajnih zatvora CIA-e
0
F
FENA
7.9.2006. u 09:37
0
komentara
0

dijeljenja
Američka vlada priznala postojanje tajnih zatvora CIA-e
Predsjednik SAD-a George W. Bush izjavio je da je 14 pritvorenika koji su bili u tajnim zatvorima Središnje obavještajne agencije (CIA-e) prebačeno u nadležnost američkog ministarstva odbrane i da će im biti zajamčen status ratnih zarobljenika.
Ovo je prvi put da američka administracija priznaje postojanje zatvora CIA-e.

U govoru prenošenom iz Bijele kuće predsjednik Bush je u srijedu izjavio da su ti zatvori postojali kako bi se u njima držao i ispitivao manji broj opasnih terorista.

Među zatvorenicima tajnim objektima CIA-e bili su i poznati članovi al-Qaide Halid Sheik Mohammed i Ramzi Binalshib, obojica povezana s terorističkim napadima na Sjedinjene Države 11. septembra 2001. godine.

Promjena njihovog statusa znači da će oni od sada biti zaštićeni u skladu sa Ženevskim konvencijama koje reguliraju tretman ratnih zarobljenika.

Predsjednik Bush ovu je promjenu objavio neposredno prije no što je Kongresu poslao novi prijedlog o sudskom postupku pritvorenicima koji se nalaze u pomorskoj bazi Guantanamo Bay na Kubi.

U junu je američki Vrhovni sud proglasio protuustavnim plan administracije da se zatvorenicima u Guantanamu sudi pred posebnim vojnim sudovima.

Istovremeno je Ministarstvo odbrane SAD-a objavilo nove smjernice kojima se tzv. "neprijateljskim borcima" - koji do sada nisu imali status ratnih zarobljenika - pruža zaštita u skladu sa Ženevskim konvencijama.

U novom priručniku kopnene vojske, prenosi VOA, određuje se postupak prema ratnim zarobljenicima ove vrste. Zabranjuje se korištenje spornih načina kažnjavanja kao što je zastrašivanje zatvorenika vojnim psima i potapljanje u vodu.

Ova nova, promijenjena pravila smatraju se pobjedom pristalica Ženevskih konvencija, međunarodnog sporazuma kojim se zabranjuje mučenje i okrutno postupanje s ratnim zarobljenicima.

Do nesuglasica je došlo zbog toga što zarobljeni osumnjičenici za terorizam, za koje se smatra da su pripadnici Al-Qaide i afganistanskih talibana, nisu bili pripadnici regularnih vojski i Washington je do sada smatrao da oni nemaju pravo na zaštitu na temelju Ženevskih konvencija.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.