Svijet
0

Američka štampa o Obaminoj historijskoj pobjedi

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američka štampa u srijedu na naslovnicama, udarnim stranicama i u uvodnicima donosi historijski izbor Baracka Obame za prvog crnačkog predsjednika u historiji Sjedinjenih Američkih Država.

"Obama stvara povijest", "SAD nadmoćno izabrao prvoga crnog predsjednika", "Demokrati proširili kontrolu nad Kongresom", ističe na naslovnici The Washington Post.

Senator Barack Obama iz Illinoisa, izabran za 44. predsjednika nošen reformističkim zanosom i podizanjem nade, postao je prvi Amerikanac afričkog porijekla koji se vinuo do Bijele kuće, piše Post.

Obama (47), sin oca Kenijca i majke bjelkinje iz Kanzasa, predvodio je plimu demokratskih pobjeda diljem SAD-a i porazio republikanskog senatora Johna McCaina iz Arizone, političkog veterana koji nije uspio prevladati svoju povezanost sa sve nepopularnijom Bushovom vladom, dodaje list.

U uvodniku pod naslovom "Predsjednik Obama" The Washington Post ističe kako je njegova pobjeda "važna zbog generacijske promjene koju navješćuje, zbog nove geografske orijentacije koju odražava i zbog rasnog napretka koji i potvrđuje i obećava".

"Više od svega, pobjeda Obame je važna zbog prilike da zemlju postavi na nov i bolji put", naglašava Post.

"OBAMA - rasna barijera pala u nadmoćnoj pobjedi", ističe na naslovnici liberalni The New York Times.

Barack Hussein Obama izabran je u utorak za 44. predsjednika SAD-a, rušeći s lakoćom posljednju rasnu barijeru u američkoj politici, jer ga je zemlja izabrala za prvoga crnačkog čelnika izvršne vlasti. Njegov je izbor ravan nacionalnoj katarzi - nepriznavanje povijesno najnepopularnijeg republikanskog predsjednika i njegove gospodarske i vanjske politike i prihvaćanje Obamina poziva za promjenu smjera i tona zemlje. Bio je to i jednako zapanjujuće simboličan trenutak u evoluciji opterećujuće rasne povijesti SAD-a, prekretnica koja se činila nezamislivom prije samo dvije godine, navodi NY Times.

"Pokazujući golemu usredotočenost i tihu sigurnost, Obama je pomeo jednu političku predrasudu za drugom, porazivši prvo Hillary Clinton, koja je toliko željela postati predsjednicom da je izgubila orijentaciju, a onda Johna McCaina, koji je napustio svoja načela radi kampanje građene na gnjevu i strahu", ističe list u uvodniku pod naslovom "Idući predsjednik".

"Obama nadmoćno do povijesne pobjede", naslov je konzervativnog The Wall Street Journala, koji ističe da je Obama izabran za prvog afričkoameričkog predsjednika SAD-a, nadmoćno porazivši Johna McCaina u predsjedničkoj utrci koja je doživjela vrhunac usred najteže novčarske krize nakon Velike depresije.

"Kulminacija epske dvogodišnje kampanje bila je povijesni trenutak za zemlju koja se od svog osnutka bori s rasnim podjelama", navodi WSJ. Naglašava da su jučerašnji izbori otvorili razdoblje dominacije demokrata u Washingtonu, kakve nije bilo od prvih godina prvog mandata Billa Clintona u početku 1990-ih, prenijela je Hina.