Promjene u pristupu
0

Američka savezna komisija za komunikacije ukinula neutralnost interneta

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Američka savezna komisija za komunikacije (FCC) ukinula je neutralnost interneta iz 2015. godine koja podrazumijeva da se sav saobraćaj na internetu jednako tretira.

Komisija je ukinula takozvana pravila o neutralnosti interneta u SAD-u koja su zabranjivala providerima da ubrzaju, uspore ili blokiraju web stranice, naplaćuju kvalitetniju uslugu ili određeni sadržaj kojem potrošač želi pristupiti.

Potencijalne promjene potrošači neće moći vidjeti odmah, jer je potrebno nekoliko sedmica da ukidanje stupi na snagu. Male kompanije koje započinju posao strahuju da bi manjak ograničenja mogao podići troškove ili voditi tome da njihovi sadržaji budu blokirani.

Politička i pravna borba već su počele. Mnoge demokrate na Capitol Hillu pozvale su na prijedlog zakona koji će ponovo uspostaviti pravila, a nekoliko demokratskih državnih advokata izjavilo je da će podnijeti tužbu zbog zaustavljanja promjena. Trgovinska grupa koja predstavlja tehnološke kompanije kao što su Google i Facebook također razmatra pravne akcije.

Predsjednik komisije Ajit Pai tvrdi da su pravila o neutralnosti interneta represivna i da guše konkurentnost i inovacije. Rekao je da ovom odlukom korisnici ostaju zaštićeni, a da će internet nastaviti da se razvija.

"Pomažemo potrošačima i promicanju konkurencije", rekao je Pai.

Kritičari ove odluke kažu da internet koji nije u potpunosti slobodan nije internet te da će ukidanjem neutralnosti postati zatvorena mreža u kojoj će kompanije moći odlučivati kojim će se stranicama, sadržaju ili aplikacijama moći pristupiti. Prošle sedmice bilo je na stotine protesta širom SAD-a, a mnoge web stranice poticale su korisnike da govore protiv ukidanja.

Pružatelji internetskih usluga kažu da korisnici neće osjetiti promjene, naglašavajući da je neregulisani internet uglavnom dobro funkcionirao dvije decenije prije uredbe iz 2015. godine.

Za ukidanje pravila FCC je glasao sa tri naspram dva glasa.