The Guardian
0

Američka rezerviranost prema Evropi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Rezerviranost američkog predsjednika Baracka Obame prema Evropi zabrinjava američke partnere u NATO-u, piše u utorak The Guardian.

Sastanci na vrhu s američkim dužnosnicima veoma su važni za evropske čelnike, međutim, bar se tako čini, to nije slučaj i s predsjednikom Obamom.

Kada predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso i još nekoliko visokih evropskih funkcionera danas sjednu da ručaju u Bijeloj kući, njihov glavni domaćin bit će potpredsjednik Joseph Biden, što će za njih biti popriličan udarac.

Obamin nedostatak interesa za evropske saveznike – neki tvrde da je riječ o potpunoj nezainteresiranosti ili čak preziru, izaziva sve veću nelagodu s ove strane Atlantika.

Razlike u politici između Amerike i Evrope su mnogobrojne.

Kada je riječ o klimatskim promjenama, glavnoj temi današnjeg samita, Washingon smatra da Evropljani gaje nerealna očekivanja u pogledu šansi da se usvoji globalni sporazum koji bi zamijenio Protokol iz Kyota.

Istočna Evropa još nije prežalila Obaminu oluku da izmijeni dijelove plana o podizanju raketnog štita koji se nisu dopadali Rusiji.

Sjedinjene Države, sa svoje strane, i dalje su razočarane, kako smatraju, nesposobnošću Evrope da rješava goruće probleme u svome dvorištu.

Edward Joseph, profesor univerziteta Johns Hopkins, ističe da je Bruxelles u pogledu aktuelnih problema na Balkanu u najboljem slučaju indiferentan, a u najgoremu potpuno podijeljen.

Pet članica Evropske unije još nije priznalo Kosovo, a Bruxelles nema ni koherentnu politiku prema Bosni i Hercegovini, napominje ovaj američki stručnjak za vanjsku politiku čije mišljenje navodi Guardian.