Neravnopravan odnos
55

Američka policija tri puta više primjenjuje silu na protestima ljevičara u odnosu na desničare

V. K.
Policija neravnomjerno provodi silu (Foto: EPA-EFE)
Policija neravnomjerno provodi silu (Foto: EPA-EFE)
Prema novim podacima Crisis Monitora koji prati političko nasilje širom svijeta, policija u Sjedinjenim Američkim Državama tri puta će vjerovatnije primijeniti silu protiv demonstranata ljevičara nego što je to slučaj sa pripadnicima desnice.
Kako je navedeno u izvještaju Crisis Monitora, u proteklih 10 mjeseci, američke agencije za sigurnost i provođenje zakona, koristile su suzavce, gumene metke te metode fizičkog obračuna na demonstrantima u znatno većem procentu na protestima Black Lives Matter nego što je to slučaj na protestima pristalica Donalda Trumpa ili drugim desničarskim događajima.

Također, kako se navodi u izvještaju, veća je vjerovatnoća da će policijski službenici primijeniti silu protiv ljevičarskih demonstranata i u slučaju ako se ponašaju mirno tokom protesta.

Statistika Crisis Monitora, zasnovana na više od 13.000 protesta širom SAD-a koji su se organizovali od aprila 2020. godine pa do januara 2021.. Prema ažuriranim podacima objavljenim ove sedmice, policija je od aprila koristila suzavac, gumene metke, i druge vrste sile protiv demonstranata na 511 protesta ljevice i 33 protesta desničarskih organizacija.

Podaci također pokazuju da su američke agencije za provođenje zakona tokom protesta ljevičarskih skupina uhapsili znatno veći broj demonstranata nego što je to slučaj sa desničarskim skupinama. Od aprila 2020. godine, policija je uhapsila ukupno 9 posto demonstranata na više od 10 hiljada protesta organizacije Black Lives Matter, dok je s druge strane na okupljanjima pristalica Donalda Trumpa i drugim desničarskim događajima, policija uhapsila 4 posto osoba na 2.295 zabilježenih okupljanja.

Većina protesta na izvještaju Crisis Monitora kategorizirani kao lijevi bili su demonstracije Black Lives Matter, ali su također uključivale demonstracije Bidenovih pristalica i drugih lijevo orijentiranih skupina.

Protesti desnice uključivali su Trumpove pristalice, članove pokreta QAnon te demonstrante koji su uporedo sa protestima Black Lives Matter održavali proteste podrške policiji.