Potencijalni nemiri
7

Američka policija pojačala mjere sigurnosti pred očekivano hapšenje Donalda Trumpa

G. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Policija u većim američkim gradovima priprema se za potencijalne nemire u slučaju da bivši predsjednik Donald Trump bude uhapšen ove sedmice u sklopu istrage o nezakonitim isplatama.

Vlasti u New Yorku, Washingtonu i Los Angelesu pojačavaju prisutnost policijskih snaga.

Tužitelj na Manhattanu mogao bi optužiti Trumpa zbog sumnji da je platio porno zvijezdi da šuti o aferi koju su navodno imali. Bio bi to prvi krivični postupak pokrenut protiv bivšeg američkog predsjednika.

Čelične barikade podignute su u ponedjeljak ispred Krivičnog suda na Manhattanu, gdje bi Trump mogao biti optužen, odnosno gdje bi mu mogli biti uzeti otisci prstiju i gdje će biti fotografiran ako optužnica bude podignuta ove sedmice, kao što američki mediji naširoko očekuju.

Pojačana prisutnost policije također je primjetna ispred Trump Towera u New Yorku.

Svim pripadnicima njujorške policije (NYPD), uključujući detektive u civilu, naređeno je da u utorak nose punu uniformu i stavljeni su u pripravnost za mobilizaciju, rekao je policijski izvor za CBS.

Slučaj Stormy Daniels usredotočen je na to kako je Trump nadoknadio svom bivšem advokatu, Michaelu Cohenu, nakon što je on platio Daniels 130.000 dolara da šuti uoči predsjedničkih izbora 2016. o navodnoj aferi s Trumpom koja se dogodila nekoliko godina ranije.

Bivši predsjednik je negirao bilo kakvu takvu vezu s Daniels. Odbrana također tvrdi da Trump nije znao da je Cohen platio Daniels da ne izlazi u javnost.

U zapisniku o nadoknadi plaćanja Cohenu stoji da se radilo o "pravnim troškovima", no vjeruje se da je to zapravo nadoknada za novac koji je Cohen platio Daniels.

Tužitelji bi mogli tvrditi da to predstavlja krivotvorenje poslovne dokumentacije što je prekršaj u New Yorku, iako bi moglo biti tretirano i kao krivično djelo.