SAD na pragu novih nemira
125

Uznemirujuće / Američka policija elektrošokerom ubila rođaka suosnivačice pokreta Black Lives Matter

S. G.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Policija u Los Angelesu upotrebom elektrošokera savladala je 31-godišnjeg Keenana Andersona, koji je kasnije preminuo u bolnici u Santa Monici.

Radi se o rođaku suosnivačice pokreta Black Lives Matter preminuo je nekoliko sati nakon što su policajci u Los Angelesu u više navrata upotrijebili elektrošoker i vezali na ulici.

Policija je objavila snimke intervencije koja se odvijala 3. januara, a prikazuju Andersona kako moli za pomoć dok ga policajci drže vezanog.

U jednom se trenutku može čuti kako viče da ga policajci žele ubiti kao Georgea Floyda, referirajući se na ubistvo crnca u Minneapolisu u julu 2020. od strane tamošnjih policajaca.

Floydovo ubistvo izazvalo je haotične i nezapamćene nemire tamnoputih osoba širom Sjedinjenih Američkih Država.

Gradonačelnica Los Angelesa Karen Bass nazvala je ovaj događaj "duboko uznemirujućim", strahujuči kako bi ovo ubistvo moglo podstaći novi val nemira u Sjedinjenim Državama.

Patrisse Cullors, suosnivačica pokreta Black Lives Matter i Andersonova sestrična, rekla je za Guardian:

"Moj rođak je tražio pomoć, ali nije je dobio, bio je uplašen za svoj život. Proveo je posljednjih 10 godina svjedočeći pokretu koji je osporavao ubijanje crnaca. Znao je što je u pitanju i pokušavao se zaštititi. Niko nije bio spreman zaštititi ga", rekla je razočarana Patrisse.