U Južnom kineskom moru
47

Američka nuklearna podmornica udarila u neucrtanu podvodnu planinu

D. B.
Američka nuklearna pormornica je udarila u neucrtanu podvodnu planinu početkom oktobra te se zbog toga morala vratiti iz Južnog kineskog mora u Guam, javlja CNN.

Podmornica USS Connecticut je plovila u spornim vodama kada je udarila u prepreku 2. oktobra, no u to vrijeme nije bilo jasno o čemu se zapravo radi. Istragom je ustanovljeno da je riječ o neucrtanoj podvodnoj planini, što je za CNN potvrdio glasnogovornik 7. Flote. Američka 7. Flota služi u Zapadnom Pacifiku i Indijskom okeanu.

Neki članovi posade podmornice klase Seawolf su povrijeđeni, a podmornica je pretrpjela određenu štetu. Ipak, njen nuklearni pogon nije oštećen u incidentu, a ni povrede posade nisu opasne po život.

Ovaj incident se dogodio u vrijeme posebno osjetljivih odnosa između SAD-a i Kine, dok je kineska vojska slala avione u identifikacijsku zonu zračne odbrane Tajvana. Na dan incidenta je Kina poslala 39 aviona u pomenutu zonu, a dva dana kasnije čak 56 aviona u samo 24 sata.

Uslijedilo je zatišje, a potom je u nedjelju osam kineskih aviona ušlo u zonu te još šest u ponedjeljak. Tenzije između Washingtona i Pekinga su visoke.