Perzijski zaljev
57

Američka mornarica spriječila pokušaj Irana da otme njihov pomorski dron

F. H.
Foto: CNN / Snimak koji pokazuje iranski brod kako vuče američki pomorski dron
Foto: CNN / Snimak koji pokazuje iranski brod kako vuče američki pomorski dron
Američka mornarica spriječila je iranski brod da zarobi američku pomorski dron u Perzijskom zaljevu u noći s ponedjeljka na utorak po lokalnom vremenu, incident je viši američki oficir nazvao "flagrantnim" i "neopravdanim".

Dok su američke snage u regiji prolazile međunarodnim vodama oko 23 sata, vidjeli su brod iranske Islamske revolucionarne garde, Shahid Baziar, kako vuče američki pomorski dron, poznat i kao bespilotno površinsko plovilo Saildrone Explorer, saopćilo je centralna komanda američkih pomorskih snaga u saopćenju za javnost.

Patrolni obalni brod američke mornarice, USS Thunderbolt, "djelovao je u blizini i odmah je reagirao", poručili su iz mornarice. Nakon što su Iranci pričvrstili konopac za pomorsko bespilotno plovilo, američke snage u tom području direktno su komunicirale s Irancima i rekle da žele dron natrag, rekao je američki dužnosnik.

Patrolni čamac američke mornarice tada se približio pomorskom dronu, a američka Peta flota poslala je helikopter MH-60S Sea Hawk iz Bahreina i pozicionirala ga iznad plovila, opisali su dešavanje iz američke mornarice.

Nakon što je američka mornarica povukla ove poteze, iranski brod je otpustio konopac kojim je vezao pomorski dron i napustio to područje četiri sata kasnije.

Američka mornarica potom je nastavila operacije "bez incidenata".

Incident se dogodio u kritičnom trenutku u odnosima između Irana i SAD-a. Pregovori o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma u osjetljivoj su fazi i američki dužnosnici izrazili su određeni optimizam u vezi s najnovijim naporima. Međutim, naglasili su kako između dviju strana i dalje postoje razlike.