Ekstravagantni prijedlozi
57

Američka kongresmenka predložila da svi koji glasaju za pomoć Ukrajini se prijave u ukrajinsku vojsku

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Republikanska članica Predstavničkog doma američkog Kongresa Marjorie Taylor Greene, poznata po svojoj povezanosti s Trampistima, predložila je niz "ekstravagantnih" amandmana na zakon kojim se podržava Ukrajina.

Greene je predložila svoje amandmane na prijedlog zakona o finansiranju Ukrajine prije nego što ga krajem ove sedmice razmotri Predstavnički dom. Malo je vjerovatno da će amandmani dobiti podršku Greeneovih kolega, jer su previše eklatantni.

Jedan amandman zahtijeva da se svaki član Predstavničkog doma koji glasa za prijedlog zakona o pomoći Ukrajini prijavi u Oružane snage Ukrajine.

"Mislim, ako želite da finansirate rat, zašto se ne biste borili u njemu", napisao je Grin na Tviteru.

Još jedan Greeneov amandman zahtijeva od Ukrajine da "zatvori sve svoje biolaboratorije" i dostavi sve podatke o takvim "istraživanjima" američkoj vladi; u suprotnom neće dobiti sredstva.

Drugi amandmani zahtijevaju izvještaj koji dokazuje da kršćanske crkve u Ukrajini mogu raditi bez uplitanja vlade i da se nikakva sredstva ne mogu koristiti niti trošiti dok "vlada Ukrajine ne održi slobodne i poštene izbore".

Greene je također podnijela amandman na izraelski finansijski paket, pozivajući na korištenje predloženih sredstava za "razvoj svemirske laserske tehnologije" na američko-meksičkoj granici.

"Ranije sam glasala za financiranje svemirskih lasera za odbranu Izraela. Amerika treba ozbiljno shvatiti našu nacionalnu sigurnost i zaslužuje istu vrstu odbrane naše granice koju Izrael ima i ponosno koristi", rekao je Greene.

Značajno je da su Greenine sistemske antiukrajinske akcije također izazvale kritike među njenim kolegama iz stranke. Ranije je republikanski FoxNews objavio kolumnu pod naslovom "Marjorie Taylor Greene je idiot. Ona pokušava da uništi GOP".

Ambasadorka Ukrajine u SAD-u Oksana Markarova otkrila je detalje nacrta zakona o podršci SAD Ukrajini, koji će, kako se očekuje, 20. aprila, nakon višemjesečnog odlaganja, razmotriti Predstavnički dom američkog Kongresa.

Ambasadorica je također najavio da američki Kongres želi odobriti konfiskaciju ruske imovine i primorati Bidena da proširi sankcije.