Svijet
0

Američka javnost osudila odluku Busha da ukine zatvorsku kaznu Libbyju

FENA
Foto: Reuters; George W. Bush
Foto: Reuters; George W. Bush
Američki demokrati, novinari i liberali u utorak su oštro osudili odluku predsjednika Georgea Busha da ukine zatvorsku kaznu nekadašnjem zvaničniku Bijele kuće Luisu "Scooteru" Libbyju, ocjenjujući to kao simbol cinizma, odnosno svega onog što SAD na sljedećim predsjedničkim izborima mora da promijeni.

Najoštriji od svih bio je potencijalni predsjednički kandidat demokrata, senator Joseph Biden, koji je pozvao Amerikance da "masovnim telefonskim pozivima" primoraju Bijelu kuću da zaštiti pravosudni sistem SAD-a, okrnjen nakon odluke predsjednika da ignorira odluku suda i porote i poštedi Libbyja dvoipogodišnje zatvorske kazne.

Bushova kontroverzna odluka uslijedila je svega nekoliko sati nakon što je žalbeno vijeće saveznog suda u Washingtonu odbacilo Libbyjev zahtjev za odgađanjem kazne, postavljaući, na taj način, scenografiju za novi obračun predsjednika i neokonzervativaca, s jedne, i kako se čini, kompletne Amerike, s druge strane.

"Poštujem odluku porote, ali sam zaključio da je zatvorska kazna izrečena Libbyju pretjerana. Zbog toga, ukidam dio presude prema kojoj je gospodin Libby trebalo da provede 30 mjeseci u zatvoru", navodi se u predsjedničkom saopćenju, izdatom po završetku sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Kennebunkportu.

Bush je, koristeći ustavna ovlaštenja, ukinuo dio presude s početka juna koja je se odnosi na zatvorski dio kazne protiv Libbyja, ali će nekadašnji bliski saradnik ipak morati da plati globu u iznosu od 250.000 dolara, te "pazi šta radi" u naredne dvije godine, koliko će trajati uvjetna kazna.

"Odluka da se ukine dio kazne čovjeku koji je ugrozio nacionalnu sigurnost zapečatila je političko naslijeđe administracije čije su glavne karakteristike bile cinizam i podjele, i koja je sebe i sopstvenu ideologiju uzdigla iznad zakona", izjavio je Barack Obama, jedan od favorita za kandidata za predsjednika SAD-a.

Libby, nekadašnji savjetnik potpredsjednika SAD-a Dicka Cheneyja, osuđen je početkom juna na dvije i po godine zatvora zbog laganja i ometanja istrage o objelodanjivanju identiteta operativca američke Centralne obavještajne agencije CIA 2003. godine, postavši, na taj način, prvi visoki zvaničnik administracije u Washingtonu koji je osuđen na zavorsku kaznu u posljednjih 20 godina.

On je još u martu proglašen krivim zbog ometanja istrage povodom otkrivanja identiteta agenta CIA Valery Plame, koja se u centru prljave igre vlastodržaca u Washingtonu našla pošto je njen suprug, bivši diplomat Joseph Wilson, izazvao gnjev saradnika Dicka Cheneyja jer je, nakon povratka iz Nigera, izjavio da "nema nikakvih dokaza da Irak u toj državi pokušava da nabavi uran".