Misterija MH370
1

Američka firma nastavlja potragu za malezijskim avionom koji je nestao 2014.

FENA
Malezija je u srijedu potpisala sporazum s američkom firmom o nastavku potrage za olupinom aviona na letu MH370 skoro četiri godine nakon njegovog nestanka, na osnovu koga će kompanija dobiti 70 miliona dolara ukoliko njena potraga bude uspješna.

Očekuje se da nova potraga, koja će trajati 90 dana, počne sredinom januara s visoko sofisticiranim brodom koji je unajmila firma za istraživanje morskog dna, Ocean Infinity, i dođe do nove zone pretrage na jugu Indijskog okeana.

Avion Malaysia Airlinesa nestao je u martu 2014. godine s 239 putnika - većinom iz Kine - na putu iz Kuala Lumpura prema Pekingu, u jednoj od najvećih misterija u istoriji civilne avijacije.

Nikakav nagovještaj aviona nije uočen u zoni potrage od 120.000 kvadratnih kilometara koja je izabrana satelitskom analizom najvjerovatnije rute aviona.

Potraga pod australskim vodstvom, najveća u istoriji avijacije, prekinuta je u januaru prošle godine.

Tri firme podnijele su, međutim, ponude da nastave s potragom u privatnom aranžmanu nakon dugih pregovora, a malezijska vlada pristala je da angažuje Ocean Infinity na osnovu sporazuma po principu "nema rezultata, nema plaćanja".

"Volio bih potvrditi naše nepoljuljano obavezivanje na razrješenje misterije MH370", izjavio je u srijedu malezijski ministar saobraćaja Liow Tiong Lai na ceremoniji potpisivanja sporazuma.

Nova zona potrage iznosi približno 25.000 kvadratnih kilometara u Indijskom okeanu.

Ukoliko kompanija pronađe Boeing 777, iznos koji joj vlada isplati zavisit će od lokacije na kojoj ga pronađe, kazao je Liow.

Ukoliko bude pronađen unutar prvih 5.000 kvadratnih kilometara, ona će primiti 20 miliona dolara. Suma postepeno raste na maksimalnih 70 miliona dolara unutar zone potrage od 25.000 kvadratnih kilometara.

Samo tri potvrđena djela MH370 su pronađena, od kojih svi na zapadnim obalama Indijskog okeana, uključujući dio krila dug dva metra poznat kao flaperon, prenosi AFP.