Hillary Clinton
0

"Američka demokratija je starija od evropske"

Sarajevo-x.com
Hillary Clinton izazvala je čuđenje svojih kolega, tokom prve zvanične posjete Evropi, izjavom da je američka demokratija puno starija od evropske. Inače, američka državna sekretarica ovih dana je nakon posjete Bliskom Istoku, doputovala u zvaničnu posjetu Evropi, piše Reuters.

U Evropskom parlamentu ispred blizu 500 mladih Evropljana, aktuelna američka državna sekretarka Hillary Clinton je izjavila : "Nikada nisam uspjela razumjeti višestranačku demokratiju. Teško je dovesti do toga da dvije stranke postignu dogovor, a kamoli više njih. Govorim to iz iskustva naše demokratije, koja je inače puno starija od evropske".

Ova izjava je je izazvala negodovanje u parlamentu, pogotovo u bloku koji njeguje demokratiju drevne Grčke.

No, Clintonova je ponovo izazvala pometnju kada je na ručku sa vodećim evropskim liderima Solanu oslovila riječima "Visoki predstavniče Solano", a Benitu Ferrero-Waldner, povjerenicu za vanjske odnose, zovnula "Benito".

Ipak, američka državna sekretarka je u Bruxellesu ljubazno dočekana i, kako piše Reuters, ona je pravo osvježenje nakon Condoleezze Rice, koja je često izazivala brojna negodovanja na svojim diplomatskim putovanjima.