State Departement
0

Američka delegacija iduće sedmice na turneji po Aziji

FENA
Američka delegacija visokog nivoa otputovat će iduće sedmice na turneju po Aziji kako bi razmatrala mjere koje treba poduzeti nakon nuklearne probe Sjeverne Koreje, objavio je u petak State Departement.

Ovu delegaciju, koja obuhvata predstavnike State Departementa, Pentagona, Ministarstva finansija i Bijelu kuću, predvodit će druga ličnost američkog ministarstva vanjskih poslova James Steindberg, precizirao je na brifingu glasnogovornik ministarstva Jan Kelly.

Stenberg, koji je već otputovao iz Washingtona i prati američkog sekretara odbrane Roberta Gatesa za Singapur, "konsultirat će pet partnera o narednim mjerama koje treba poduzeti da se odgovori na izazove Sjeverne Koreje upućene međunarodnoj zajednici", precizirao je Kelly u svom saopćenju.

Glasnogovornik nije precizirao ostale učesnike ove delegacije, ali, prema jednom visokom dužnosniku State Departementa, koji je želio ostati anoniman, specijalni izaslanik za Sjevernu Koreju Stephen Bosworth pridružit će se Steinbergu u ponedjeljak u Tokiju.

Prema američkom zvaničniku ministarstva finansija, koji je također želio ostati anoniman, Stuart Levey, podsekretar ministarstva finansija zadužen za terorizam i finansijsko informiranje, također se nalazi u sastavu delegacije.

Podtajnica odbrane Michelle Flournoy, treća ličnost Pentagona neće biti u delegaciji koja treba da posjeti Peking, Seul i Moskvu.

Pentagon će predstavljati Wallace Gregson, bivši general mornaričkog korpusa i podsekretar odbrane za Pacifičku Aziju.

SAD, Kina, Japan, Rusija i Južna Koreja učestvovale su u šestostranim pregovorima sa Sjevernom Korejom o nuklearnom programu Pjongjanga sve dok se u aprilu ovaj režim nije povukao iz pregovora.