Propagandne igre
7

Američka CIA objavila videosnimak o vrbovanju špijuna iz Rusije, Kremlj ih ismijao

V. K.
Američka obavještajna agencija (CIA) objavila je videosnimak na kojem se prikazuje imaginarno regrutovanje špijuna koji dolazi iz Rusije što je bio dovoljan razlog Kremlju da ismije ovakav vid propagande.

Naime, video koji je objavila CIA na različitim kanalima na društvenim mrežama prikazuje fikcionalnog Rusa koji donosi tešku, ali veoma važnu odluku da tajno uspostavi kontakt sa Sjedinjenim Američkim Državama, odnosno CIA-om.

"U CIA-i imamo svečanu dužnost da zaštitimo one koji rade s nama širom svijeta. Ako se obraćate CIA-i da podijelite informacije o Rusiji, učinite to na siguran način putem našeg portala na dark webu. Također, CIA je verifikovala svoje naloge na društvenim mrežama", dodaje se u videosnimku.

Na ovaj video regovao je Kremlj te su poslali kratku poruku Washingtonu.

"Neko bi trebao reći CIA-i da je VKontakte (popularna društvena mreža u Rusiji op.a.) ovdje mnogo popularniji od zabranjenog X-a i da VKontakte ima mnogo veću publiku", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Inače, ovo nije prvi put da američka obavještajna agencija objavljuje videosnimak sa ovakvom vrstom sadržaja.

U maju 2023. godine CIA je objavila video koji je, kako ističu, ciljao ljude kojima je dosadio život u Rusiji pod vladavinom Vladimira Putina.

"Imate li informacije o ekonomiji ili najvišem rukovodstvu Ruske Federacije? Javite nam se", poručili su tada.