{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Američka Centralna banka smanjila kamatnu stopu

F
8.10.2008. u 19:13
0
2
Američka Centralna banka smanjila kamatnu stopu
0
Američka Centralna banka smanjila kamatnu stopu
Centralne banke diljem svijeta smanjuju kamatne stope na kredite u koordiniranom naporu zaustavljanja globalne recesije.
Američka Centralna banka objavila je vijest o smanjenju kamatne stope jutros, prije otvaranja berzi, za pola posto na 1,5 posto. Kao razlog za taj potez navode se usporavanje ekonomskih aktivnosti te smanjena bojazan od inflacije.

Evropska centralna banka te banke Britanije, Kanade, Švicarske, Švedske i Kine također su objavile da smanjuju kamatne stope. Japanska centralna banka nije se odlučila na isti korak, ali je saopćila da snažno podržava takvu akciju.

U Aziji glavnina berzi zaključila je poslovni dan prije objave o smanjenju kamatne stope. U Japanu indeks Nikkei izgubio je devet posto vrijednosti, što je najveći jednodnevni pad još od 1987. godine. Masivna prodaja dionica potaknuta je viješću da bi japanska Toyota mogla ove godine poslovati s profitom manjim za 40 posto, odnosno gotovo 13 milijardi dolara. Istodobno, u Evropi, britanska vlada objavila je plan sanacije osam najvećih banaka vrijedan 87 milijardi dolara. Ovakvi trendovi pridonijeli su daljnjem padu cijene nafte koja je na berzi u Londonu pala na 82 dolara za barel, javio je Glas Amerike.

Proračunski manjak američke savezne vlade na kraju fiskalne 2008. godine – na kraju septembra - iznosio je rekordnih 438 milijadi dolara. Raniji rekordni proračunski deficit iznosio je 413 milijardi dolara 2004. godine. Vladina potrošnja povećala se dijelom i zbog pokrivanja osiguranja štednih uloga građana u propalim finansijskim institucijama te zbog većeg izdvajanja za obranu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: