Svijet
0

Američka ambasada odobrila evakuaciju osoblja u Sudanu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ambasada Sjedinjenih Država u Sudanu odobrila je u utorak dobrovoljnu evakuaciju osoblja koje nije neophodno i obitelji zaposlenih, kao odgovor na sudansko izbacivanje više od deset nevladinih organizacija aktivnih u Darfuru nakon što je Međunarodni krivični sud izdao potjernicu za sudanskim predsjednikom Omarom Hasanom al-Bashirom zbog zločina počinjenih u proviniciji Darfuru.
  • State Department odobrio je odlazak osoblja koje nije neophodno i obitelji zaposlenih u Ambasadi Sjedinjenih Država do sljedeće obavijesti - navela je ambasada u saopćenju.

Ta je mjera odgovor na izbacivanje koje su poduzele vlasti Kartuma protiv nevladinih organizacija, rekao je jedan neimenovani američki dužnosnik.

Sudanske su vlasti odlučile protjerati 13 međunarodnih nevladinih organizacija aktivnih u Darfuru i zatvorile su tri lokalne organizacije nakon što je Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao nalog za hapšenje predsjednika Omara al-Bashira zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti u Darfuru.

Oko 2000 Amerikanaca živi u Sudanu, prema podacima agencije AFP.

Sve zapadne ambasade su pojačale stepen sigurnosti poslije sudske odluke, ali je odluka američke ambasade prvi konkretan diplomatski korak koji je učinjen poslije izdavanja potjernice.

Glasnogovornik britanske ambasade izjavio je da njegova vlada "prati situaciju" i ima planove za nepredviđene situacije, ali da se još nije odlučila na sličan korak.

Pojedini analitičari su istakli da potjernica za Bashirom može izazvati još veće nasilje u Darfuru, gdje se mirovne snage nalaze u sendviču između pobunjenika, vladinih snaga, oružanih bandi i rivalskih plemena.