Napredni "Patriot"
117

Američka administracija šalje najučinkovitiji sistem odbrane koji je do sada stigao u Ukrajinu

F. H.
Patriot sistem u Njemačkoj (Foto: EPA-EFE)
Patriot sistem u Njemačkoj (Foto: EPA-EFE)
Bidenova administracija dovršava planove za slanje protivzračog odbrambenog sistema Patriot u Ukrajinu koji bi mogli biti objavljeni već ove sedmice, prema dvojici američkih dužnosnika i višem dužnosniku administracije, prenosi CNN.

Pentagonov plan još mora odobriti ministar odbrane Lloyd Austin prije nego što bude poslan američkom predsjedniku Joeu Bidenu na potpis. Tri dužnosnika rekla su za CNN da se očekuje odobrenje.

Ukrajina je pozvala SAD da pošalje napredni sistem protivzračne odbrane dugog dometa koji je vrlo učinkovit u presretanju balističkih i krstarećih projektila dok se nalazi pod baražnom paljbom ruskih raketa i napada bespilotnim letjelicama koji su uništili ključnu infrastrukturu diljem zemlje.

Bio bi to najučinkovitiji odbrambeni sistem oružja dugog dometa poslan u zemlju, a dužnosnici kažu da će pomoći u osiguravanju zračnog prostora za zemlje NATO-a u istočnoj Europi.

Nije jasno koliko će lansera projektila biti poslano, ali tipična baterija Patriot uključuje radarski set koji detektira i prati mete, kompjutere, opremu za proizvodnju energije, stanicu za upravljanje napadom i do osam lansera, od kojih su četiri u svakom trenutku spremna za lansiranje projektila.

Nakon što se planovi finaliziraju, očekuje se da će Patrioti biti brzo isporučene u nadolazećim danima, a Ukrajinci će biti obučeni da ih koriste u bazi američke vojske u Grafenwoehru u Njemačkoj, rekli su dužnosnici.

Ukrajina već mjesecima traži sistem, ali logistički izazovi njegove isporuke i rada su golemi. Unatoč tim preprekama, "stvarnost onoga što se događa na terenu" navela je administraciju da donese odluku, rekao je viši dužnosnik administracije za CNN, ističući stalne intenzivne ruske raketne baražne napade