Trump i Meksiko
6

Američka administracija i dalje u blokadi: Propali razgovori demokrata i republikanaca

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Višerangirani zvaničnici administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa sastali se danas sa kongresmenima iz redova Demokratske stranke, ali nisu uspjeli da postignu dogovor u vezi sa izgradnjom zida duž granice sa Meksikom, čime bi bilo okončana djelimična blokada rada saveznih vlasti.

Američki potpredsjedik Mike Pence rekao je da je sastanak sa kongresmenima bio "produktivan" i da su se dvije strane saglasile da sutra ponovo sretnu.

Trump zahtjeva 5,6 milijardi dolara za gradnju zida duž granice između Amerike i Meksika. Međutim, demokrate, koje čine većinu u Predstavničkom domu, usvojile su nacrt zakona kojim je omogućen rad administracije, ali bez dodatnih sredstava za igradnju zida.

Američki predsjednik je istakao da neće potpisati usvojeni nacrt zakona sve dok ne dobije traženi novac za zid.

Pens kaže da je na sastanku ponovio stav Tramp da je neophodno odobriti sredstva za izgradnju zida, ali da "nije bilo ozbiljnijih razgovora o iznosu".

Pošto obje strane ne popuštaju u sporu, četvrtina savezne administracije ne radi već dvije sedmice zbog čega je 800.000 državnih službenika na neplaćenom odmoru.