Titula datuk
55

Amer Bukvić dobio jedno od najprestižnijih malezijskih priznanja

B. R.
Emir Hadžikadunić, Amer Bukvić i Senaid Memić
Emir Hadžikadunić, Amer Bukvić i Senaid Memić
Ameru Bukviću je danas na svečanoj ceremoniji uručena titula datuk za koju je navedeno da je jedno od najprestižnijih priznanja za zaslužne građane u Maleziji.

Titulu mu je uručio guverner malezijske države Malaka Tun Ali Rustam, a svečanoj ceremoniji prisustvovali su prvi ministar vlade Malaka Sulejman Md Ali, sadašnji ambasador Bosne i Hercegovine u Maleziji Senaid Memić i bivši ambasador Emir Hadžikadunić.

Čin uručivanja titule
Čin uručivanja titule

Kako je istaknuto, orden je trebao biti dodjeljen 2020., ali je zbog pandemije koronavirusa uručen na današnjoj svečanosti.

Malezijski orden se dodjeljuje, kako je naglašeno, najzaslužnijim članovima malezijskog društva u biznisu, politici ili kulturi.

Zvaničnici Malezije i BiH na svečanosti
Zvaničnici Malezije i BiH na svečanosti

U iznimnim slučajevima visoki orden se dodjeljuje stranim državljanima koji su dali značajan doprinos razvoju odnosa između Malezije i druge države, u ovom slučaju Bosne i Hercegovine.

S obzirom na to da ga lično uručuje suveren države Malaka, ovaj događaj predstavlja, kako je navedeno, veliko priznanje za Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane.