Proces demokratizacije
0

Amel Dizdarević o Danu Ustava Kazahstana: Reforme kao put ka slobodi

Klix.ba
Amel Dizdarević,  počasni konzul Republike Kazahstan u Bosni i Hervegovini (Foto: I. Š./Klix.ba)
Amel Dizdarević, počasni konzul Republike Kazahstan u Bosni i Hervegovini (Foto: I. Š./Klix.ba)
Počasni konzul Republike Kazahstan u Bosni i Hercegovini Amel Dizdarević govori o Danu Ustava koji obilježava ta država te ističe po čemu je poseban i zašto je taj datum važan.

Putovanje svake velike nacije uključuje nekoliko ključnih prekretnica koje zajedno utječu na njezin nacionalni identitet. Osim uspostavljanja neovisnosti, usvajanje ustava čini najvažniju osnovu političkog sustava i procesa u zemlji, budući da ocrtava sama načela odgovorna za usmjeravanje budućeg puta nacije. Kazahstan će 30. augusta slaviti Dan ustava. Potkrijepljen neotuđivim vrijednostima slobode zajamčene svakom građaninu, Ustav se pokazao središnjim za postignuća ove države i dao joj putokaz razvoja i prosperiteta.

Astana
Astana

"Ove godine Dan Ustava ima posebnu važnost jer se obilježava prvi put nakon stupanja na snagu izmjena Ustava koje su usvojene nakon općenarodnog referenduma u junu prošle godine. Ove su reforme transformirale Kazahstan i uveli su nova demokratska načela u zemlji. Veće ovlasti i utjecaj dani su parlamentu i lokalnoj vlasti, dok su predsjedničke ovlasti ograničene, što znači da je vlada sada odgovornija narodu koji je izabrao parlament. Osim toga, u skladu s ažuriranim Ustavom, predsjednik Kazahstana sada se bira samo na jedan sedmogodišnji mandat, bez prava ponovnog izbora, što je potpuno jedinstveno za ovu regiju", kaže Dizdarević.

Kazahstan je uspostavio i dodatno ojačao mehanizme koji štite ljudska prava i demokraciju jačanjem uloge i statusa pravobraniteljice za ljudska prava, pravobraniteljice za prava djece i pravobraniteljice za zaštitu osoba s invaliditetom.

"Ponovno je uspostavljen Ustavni sud, čime se osigurava daljnja zaštita ljudskih prava i sloboda. Građani Kazahstana, uključujući glavnog tužitelja i pučkog pravobranitelja, sada se mogu izravno obratiti Ustavnom sudu kako bi proglasili nezakonite norme koje su, po njihovom mišljenju, u suprotnosti s načelima Ustava.

Učinak ustavnih promjena bio je posebno vidljiv tijekom parlamentarnih i lokalnih izbora koji su održani u martu ove godine. Pojednostavljenje procesa registracije političkih stranaka rezultiralo je novim strankama koje su sudjelovale na izborima, uključujući Respublicu i Baytaq", naglašava on.

Ove izbore mnogi domaći i međunarodni politički stručnjaci smatraju najkonkurentnijima u suvremenoj povijesti Kazahstana. U skladu s ustavnim promjenama, koje uključuju i izravan izbor ruralnih načelnika, prvi put nakon 2004. godine na parlamentarnim izborima korišten je proporcionalno-većinski model.

"Time je omogućeno sudjelovanje brojnih samokandidata u jednomandatnim okruzima zajedno sa stranačkim kandidatima. Kao rezultat toga, značajno su proširene mogućnosti sudjelovanja građana u političkom životu zemlje. Šest stranaka uspjelo je prijeći izborni prag od pet posto za ulazak u parlament, čime je stvoreno istinski višestranačko predstavničko tijelo s različitim političkim stavovima", poručuje Dizdarević.

Astana
Astana

Dok Kazahstan slavi svoj Ustav, također je vrijedno spomenuti prošlogodišnji referendum za ustavnu reformu, koji je omogućio daljnje učvršćivanje ideala slobode, jednakosti i sloge u društvu.

"Valja napomenuti da je u Kazahstanu u približno godinu dana održano pet izbornih kampanja, uključujući i referendum, što znači da su građani Kazahstana imali izravan utjecaj na sve promjene.

Naposljetku, zahvaljujući ustavnim amandmanima i reformama, u kazahstanskom društvu oblikovala se nova građanska i politička kultura. Transformacije i reforme, uključujući društvene i ekonomske, stalni su rad u tijeku kako bi se osiguralo da zemlja drži korak s globalnim promjenama, trendovima i izazovima koji neprestano izviru. U vrijeme prvog potpisivanja ustava 1995. godine, Kazahstan je bio mlada nacija koja se suočavala s brojnim izazovima s kojima su se susrele nove neovisne zemlje diljem svijeta. Nastojeći iskovati vlastiti nacionalni identitet, Ustav je kodificirao vrijednosti i zacrtao načela koja su postavila temelje za stabilnost i postignuća zemlje. Danas, nakon provedbe ustavnih amandmana, koji su utjecali na trećinu članaka Ustava, Kazahstan je u biti nova nacija čak i u odnosu na prije samo nekoliko godina. Osiguravajući slobodu govora, okupljanja i vjeroispovijesti, kao i političku raznolikost i osobnu slobodu, Ustav je dao nacrt za društveni, gospodarski i politički razvoj Kazahstana", zaključuje Dizdarević.