Svijet
0

"Ambivalentni" Brown

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Izvještajima u londonskoj štampi o današnjem potpisivanju novog reformskog ugovora Evropske unije u Portugalu dominira ne sadržaj tog dokumenta, već odluka britanskog premijera da, zbog ranije preuzetih obaveza, na samit u Lisabon dođe tek poslije same ceremonije potpisivanja ugovora.

Independent piše o "besmislenom gestu" Gordona Browna koji će pored ostalog, da bi pokazao distancu prema Evropskoj uniji za koju tvrdi da je preokupirana sama sobom a ne važnijim globalnim pitanjima, odbiti da potpiše deklaraciju podrške za zajedničke simbole Unije - zastavu i himnu.

Financial Times piše da bi Brown, kada bi se potrudio, otkrio da se većina lidera slaže s njim po veoma važnom pitanju da ova reforma Unije mora da bude i posljednja za dugo vrijeme.

"Ovakvim ambivalentnim odnosom prema Evropi, Britanija djeluje kao kibicer a ne kao igrač" i to, smatra list, "kao igrač kojeg prijatelji, saveznici, ali i rivali, sve manje razumiju".

Isti je, manje više, zaključak Guardiana, koji se pita na koji to način ovako "nepristojno" ponašanje premijera pomaže Britaniji da ostvari svoje interese u Uniji od koje je samo jučer u Westminsteru zahtijevao da jedinstvena preuzme vodeću ulogu u rješavanju kosovskog pitanja.