Svijet
0

Ambasador Ukrajine u BiH: Neprihvatljivo priključenje Krima Rusiji

Anadolija
Ambasador Ukrajine u BiH Oleksandar Levčenko (Foto: Anadolija)
Ambasador Ukrajine u BiH Oleksandar Levčenko (Foto: Anadolija)
Agresija Rusije na Ukrajinu i priključenje njene Autonomne Republike Krima Ruskoj Federaciji može se spriječiti samo odlučnim otporom cijele međunarodne zajednice, poručio je ambasador Ukrajine u BiH Oleksander Levčenko.

U današnjem  obraćanju novinarima u Banjoj Luci, Levčenko je istakao da je "odluka o današnjem referendumu o priključenju Krima Ruskoj Federaciji neprihvatljiva kako za Ukrajinu tako i za Evropsku uniju, misiju Organizacije za evropsku sigurnost i suradnju (OSCE), Venecijansku komisiju..."

"Ništa manje opasna nije ni činjenica da je Moskva vješto izvrnula međunarodno priznato pravo naroda na samoopredjeljenje, primijenivši ga na stanovništvo Krima. Pravo naroda na samoopredjeljenje zamijenjeno je pravom stanovništva ili teritorije. Utvrđivanje tog novog principa služi pripremljen u ruskom parlamentu nacrt zakona prema kojem bilo koji dio teritorije druge države može biti primljen u sastav Ruske Federacije na osnovu referenduma stanovnika tog teritorija ili čak na zahtjev lokalne vlasti", naveo je ukrajinski ambasador u BiH.

Posebno je podvukao da je u tom zakonu sporno "što se govori ne o zaštiti etničkih Rusa, nego ruskog govornog stanovništva".

"Ovo je opasan presedan koji bi nakon Krima mogao biti primijenjen i na ostala ruska govorna područja, poput pribaltičkih država koje su bile u sastavu SSSR-a. Dakle Krim u ovoj geopolitičkoj igri može biti samo prvi korak u akcijama Ruske Federacije koje nisu primjerene diplomatiji 21. vijeka", upozorio je Levčenko.

Naveo je i da je, slanjem svojih vojnih trupa na Krim, Ruska Federacija "prekršila deset međunarodnih sporazuma, među kojima je i Budimpeštanski memorandum kojim je za predaju nukleranog naoružanja Ukrajini garantovan teritorijalni integritet i suverenitet".

Teritorijalni integritet, dodao je, tim sporazumom su, uz Rusku Federaciju, Ukrajini garantovale i SAD.

Svako poređenje zvanične Moskve Krima s Kosovom, koje Ukrajina nije priznala kao nezavisnu državu, prema njegovim riječima, apsolutno je neprihvatljivo.

"Albanska vojska nije ušla na Kosovo niti je Kosovo tražilo pripajanje Albaniji", podsjetio je Levčenko.

Komentarišući dolazak "srpskih četnika na Krim na poziv ruskih kozaka", Lečenko je rekao da "razumije sve vrste razmjena, poput sportskih ili kulturnih, ali ne i vojnih".

"Pitamo se šta četnici rade na Krimu", kazao je ukrajinski ambasador u BiH.

Istakao je da je do narastanja tenzija među stanovništvom na Krimu, na kojem sve do 26. februara nije bilo nijednog incidenta, doprinijela posebno "ruska propaganda" čije je djelo, dodao je, "i laž o zakonu koji je donijet nakon svrgavanja s vlasti proruski orjentiranog ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča o ukidanju ruskog jezika".

"Iako je Krim okupiran od pripadnika specijalnih vojni snaga Ruske Federacije, mi po svaku cijenu želimo izbjeći ratni sukob", zaključio je ambasador Levčenko.