Svijet
240

Ambasador morao objašnjavati: Čečenija nije Češka

Klix.ba
Petr Gandalovič (Foto: AFP)
Petr Gandalovič (Foto: AFP)
Ambasador Češke Republike u Sjedinjenim Američkim Državama našao se u apsurdnoj situaciji kada je morao Amerikancima objašnjavati kako njegova država i Čečenija nisu isto.

Nesporazum je nastao nakon što je utvrđeno da su osumnjičeni za napad na Bostonski maraton porijeklom iz Čečenije, a neki mediji su objavili da je iz Češke.

"Kao i mnogi bio sam duboko šokiran tragedijom koja se zbila u Bostonu. Bio je to podsjetnik na činjenicu da svako od nas može biti žrtva takvog nerazumnog nasilja bilo gdje i u bilo kojem trenutku", napisao je u izjavi Petr Gandalovič.

On je upozorio ljude, a posebno one na društvenim mrežama, da Češka Republika i Čečenija nisu isto.

"Kako se pojavljuju informacije o porijeklu navodnih izvršilaca ovih djela, zabrinut sam što se na društvenim mrežama pojavljuju 'nesretna nerazumijevanja'. Češka Republika se nalazi u centralnoj Evropi, a Čečenija je dio Ruske Federacije", održao je Amerikancima lekciju iz geografije češki ambasador.

"Kao što je predsjednik Češke Miloš Zeman napisao u poruci predsjedniku Obami, Češka Republika je aktivan i pouzdan partner SAD-a u borbi protiv terorizma. Odlučni smo da ostanemo rame uz rame s našim saveznicima", poručio je Gandalovič.