Smatraju ga Gulenovcem
319

Ambasada Turske u BiH reagovala na izjave Hakana Šukura: On i dalje održava veze sa FETO pokretom

S. M.
Povodom tvrdnji Hakana Šukura da mu je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan "uzeo sve", oglasili su se saopćenjem iz Turske ambasade u BiH.
Na početku se navodi da je Hakan Šukur član FETO organizacije koja je 15. jula pokušala izvesti državni udar u Turskoj i koja je odgovorna za smrt više od 400 civila te da su njegove izjave primjer "operacije percepcije" koja se provodi u cilju klevetanja Turske i predsjednika Turske Edrogana.

"Kao što svi znaju, Republika Turska je demokratska, sekularna i socijalna pravna država. U Turskoj kao dio demokratije, postoji 116 političkih partija. U Velikoj narodnoj skupštini Turske nalazi se ukupno 14 političkih partija, uključujući AK Partiju, kao i glavnu opozicionu stranku CHP, i pet nezavisnih poslanika. Turska ima dugogodišnju kulturu demokratije. Izjave u vijesti 'Erdogan mi je oduzeo svu imovinu što nisam ušao u njegovu stranku, jer se nisam slagao s njegovim stavovima' potpuno su neosnovane i lažne. Turska je demokratska zemlja koja je uspjela živjeti zajedno sa svojom opozicijom, suprotstavljenim stavovima, različitim vjerovanjima i kulturama, međusobno se uvažavajući i zajedno postizati velike uspjehe", navodi se.

Dodaje se da nijedna država ne bi tolerisala terorističku organizaciju i njene članove koji pokušavaju promjeniti demokratski režim silom oružja i ubijanjem civila.

"Hakan Šukur je prije, 17. do 25. decembra 2013. kada je od strane FETO-ovog pravosuđa pokušan državni udar, istupio iz AK Partije kao narodni poslanik, te je postao nezavisni poslanik u Velikoj narodnoj skupštini Turske (TBMM). Dana 12. februara 2015. na Šukurovom Twitter profilu su bili uvredljivi komentari na račun predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i njegovog sina, poslije čega je protiv njega pokrenuta tužba u februaru 2016. godine, međutim, Šukur nije učestvovao u suđenju", piše u saopćenju.

Iz ambasade napominju da je utvrđeno da je Šukur otišao u inostranstvo 19. novembra 2015. godine i navode da je bio uključen u optužnicu zajedno sa 111 osumnjičenih, među kojima je vođa FETO-a Gulen glavni osumnjičeni. Dodaje se da i dalje u Sjedinjenim Američkim Državama u San Franciscu održava kontakte s članovima FETO, koji su ga prevarili za 2 miliona dolara.

"Nakon što su mu njegovo bogatstvo oduzeli članovi FETO-a, Hakan Šukur sada pokušava oklevetati Tursku i predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana agitiranjem i dijeljenjem informacija koje nemaju veze s činjenicama kako bi zaradio novac od drugih zemalja", zaključuje se u saopćenju.