Svijet
1

Ambasada SAD-a prelazi iz Tel Aviva u Jerusalem, Friedman novi ambasador

Klix.ba
Sa Trumpove kampanje (Foto: EPA)
Sa Trumpove kampanje (Foto: EPA)
Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump izabrao je advokata Davida Friedmana da služi kao američki ambasador u Izraelu.

Pedesetsedmogodišnjak je savjetovao Trumpa o američko-izraelskim problemima tokom kampanje. U izjavi Trumpovog tranzicijskog tima navodi se kako je Friedmanove jake veze s Izraelom će formirati temelje njegove diplomatske misije.

Friedman je rekao kako se "raduje što će raditi u Američkoj ambasadi u Jerusalemu", a ovaj pokret je naljutio Palestince koji smatraju istočni Jeruzalem dijelom svoje suverene teritorije.

Ujedinjene nacije ne prepoznaju Jeruzalem kao izraelski glavni grad, već to smatraju Tel Avivom gdje je američka ambasada bila smještena decenijama. Ali Trump je obećao da će prebaciti ambasadu u Jeruzalem tokom predsjedničke kampanje.

Liberalno-izraelska grupa J Street koja je smještena u Washingtonu saopćila je kako se žestoko protivi imenovanju Friedmana.

"Kao neko ko je bio vodeći američki prijatelj u pokretanju naselja, kome nedostaje diplomatski ili politički akreditiva i ko je napadao liberalne Jevreje koji podržavaju dvije države gore od vođa nacističkih logora, Friedman ne bi trebao ući uopće u izbor, a senatori bi trebali razmisliti ko predstavlja SAD u Izraelu", navodi se u izjavi.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu nije imao bliske odnose s Obaminom strankom te je srdačno pozdravio pobjedu Trumpa.