Nova upozorenja
0

Ambasada Rusije u Washingtonu pozvala SAD da prestanu "zveckati oružjem" na Crnom moru

V. K.
Američke trupe održale niz vojnih vježbi s turskim snagama (Foto:Twitter)
Američke trupe održale niz vojnih vježbi s turskim snagama (Foto:Twitter)
Ambasada Rusije u Washingtonu pozvala je Sjedinjene Američke Države da prestanu s aktivnostima i vojnim vježbama na Crnom moru te na taj način doprinesu miru i stabilnosti regije.

Ruska ambasada je na zvaničnom Twitter nalogu uputila nekoliko poruka američkoj vojsci, a prva u nizu odnosila se direktno na objavu Američke mornarice gdje su objavljene fotografije zajedničkih vojnih vježbi američkih i turskih snaga.

"Čini se kako 6. američka flota jedva čeka da pronađe protivnika na Crnom moru. Očajnički traže izgovore za svoje prisustvo na Crnom moru i sada pod izgovorom vojnih vježbi žele ojačati svoje prisustvo u regionu", napisali su na zvaničnom nalogu Ambasade.

Nedugo nakon toga, Ambasada Rusije uputila je još jednu poruku američkoj vojsci te su naglasili da, ukoliko SAD žele stabilnost regije Crnog mora, moraju povući svoje trupe.

"Pozivamo američku vojsku da prestane 'zveckati oružjem' na Crnom moru te da gledaju svoja posla u svojim teritorijalnim vodama. Za mir i sigurnost Crnog mora nije potrebna intervencija stranih faktora", stoji u objavi.

U proteklih 10 dana, američke snage održale su niz vojnih vježbi na području Crnog mora u kojima su učestvovale Rumunija, Gruzija i Turska. Nakon obavljenih zadataka, 6. američka flota izrazila je zadovoljstvo saradnjom te su još jednom ponovili kako ove države povezuje jako prijateljstvo i savezništvo.