Promjena politike
0

Amazon podržao zakon o legalizaciji marihuane u SAD-u na saveznom nivou

N. O.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kompanija Amazon saopćila je u utorak da podržava prijedlog američkog zakona o legalizaciji kanabisa na saveznom nivou te da će ukinuti zahtjeve za testiranje na prisustvo ove tvari prilikom zapošljavanja.

Tim za javnu politiku kompanije aktivno će podržavati zakon iz 2021. godine kojim se marihuana želi legalizirati na saveznom niovu, kazao je šef kompanije Dave Clark.

Amazon također više neće provjeravati svoje kandidate za posao zbog upotrebe marihuane na bilo kojim pozicijama osim ako to nije regulisalo Ministarstvo saobraćaja, dodao je Clark.

Iako su mnoge američke države legalizirale upotrebu marihuane, poslodavci su do sada uglavnom odbijali sarađivati ​​s ovom industrijom jer kanabis još uvijek nije odobrena tvar na saveznom nivou.

"U prošlosti smo, poput mnogih poslodavaca, odbijali potencijalne zaposlenike ako su bili pozitivni na upotrebu marihuane", rekao je Clark. "Međutim, s obzirom na to u kojem pravcu se državni zakoni kreću diljem SAD-a, promijenili smo kurs."

Ovakva odluka Amazona djelomično je uzrokovana predloženom grupnom tužbom, kojom je utvrđeno da kompanija krši zakon New Yorka testirajući kandidate za posao u lokalnim objektima na marihuanu, prema izvještaju Westlaw.

Također, najavili su da unapređuju svoj alat za praćenje produktivnosti radnika "Time off Task".

"Počevši od danas dorađivat ćemo 'Time off Task' tokom dužeg razdoblja kako bismo osigurali više signala i manje šumova - što pojačava izvornu namjeru programa", rekao je Clark.