Bolnica Al-Shifa
44

Amanpour ostala šokirana nakon što je bivši izraelski premijer kazao ko je napravio bunkere ispod bolnice

F. H.
Screenshot: CNN
Screenshot: CNN
Voditeljica CNN-a Christiane Amanpour ugostila je u emisiji bivšeg premijera Izraela Ehuda Baraka te ostala zapanjena nakon što je Barak kazao kako je upravo Izrael taj koji je napravio bunkere ispod bolnice Al Shifa na sjeveru Gaze.

Bivši premijer Ehud Barak rekao je da je Izrael izgradio bunkere prije nekoliko desetljeća ispod bolnice Al-Shifa u gradu Gazi.

"Već se godinama zna da oni imaju bunkere koje su izvorno izgradili izraelski graditelji ispod Shife koji su korišteni kao komandno mjesto Hamasa. A neka vrsta spoja, nekoliko tunela dio je ovog sistema”, rekao je u intervjuu za CNN.

Amanpour je na ove tvrdnje očito bila šokirana i prvo pitala "kada ste rekli da su izgradili izraelski inženjeri, da li ste se pogrešno izrazili?"

Barak je odgovorio da su prije nekoliko decenija oni (Izrael) upravljali mjestom i da su bunkeri izgrađeni kako bi se stvorilo više prostora za operacije.

"Ok, U redu. To me pomalo bacilo. Dakle oni postoje jako dugo, ali vi tvrdite da ih koriste kao komandne centre", kazala je Amanpour.

On je iznio tvrdnju i da to nije jedina vrsta komandnog mjesta i da se nekoliko nalazi u drugim bolnicama ili drugim osjetljivim mjestima i da ih je Hamas koristio i tokom ovog sukoba

Izrael je preuzeo Gazu od Egipta 1967. i držao teritorij pod potpunom vojnom okupacijom do 2005. kada je povukao svoje naseljenike i vojnike u potezu poznatom kao "odvajanje". Hamas je preuzeo punu kontrolu unutar enklave dvije godine kasnije.