Nakon oslobađajuće presude
0

Amanda Knox se vratila kući u Ameriku

SRNA
Amanda Knox (Foto: AP)
Amanda Knox (Foto: AP)
Amerikanka Amanda Knox vratila se kući u Seattle u SAD-u nakon četiri godine koje je provela u zatvoru u Italiji, zbog sumnje da je ubila svoju cimerku Meredith Kercher.

Knox je izgledala umorno i potreseno, ali ipak je održala govor na aerodromu, prenose američki mediji.

"Hvala svima što su vjerovali u mene i svima koji su me branili. Dok smo slijetali gledala sam kroz prozor aviona i nisam mogla vjerovati da se zaista vraćam kući. Porodica mi je trenutano najvažnija u životu i samo želim da odem kući i da budem s njima", izjavila je Knox. 

Amerikanka  Amanda Knox (24) je, kao student na razmjeni na univerzitetu u Peruđi, zajedno sa svojim tadašnjim dečkom, Italijanom Raffaelom Sollecitom (27), osuđena na 26 godina robije, zbog silovanja i ubistva koleginice i cimerke Britanke Meredith Kercher (21), počinjenog u novembru 2007. godine

U obnovljenom sudskom postupku u Peruđi donesena je oslobađajuća presuda za Knoxovu i Sollecita.

John  Kercher, otac ubijene Meredith, u izjavi za britanski Daily Mail presudu je nazvao "grotesknom", a žrtvin brat je objasnio da su on i porodica "zabezeknuti" i pitaju se "ko je onda ubio Meredith Kercher?".

Javnost koja je ovo suđenje pažljivo pratila, naročito u Italiji, Velikoj Britaniji i SAD, sada je podijeljena: dok su jedni Knoxovu od početka podržavali i smatrali je žrtvom pravosuđa, drugi su ubijeđeni da je kriva i zgroženi su zbog oslobađajuće presude.