Advokatica dala ostavku
29

Amal Clooney više nije britanska savjetnica jer UK namjerava prekršiti međunarodno pravo

Dž. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Amal Clooney napustila je poziciju britanske savjetnice za slobodu medija jer je ljuti što je Vlada Velike Britanije spremna prekršiti međunarodne obaveze vezane za Brexit.

Advokatica za ljudska prava kazala je da je "žalosno" što Boris Johnson razmišlja o tome da prekrši međunarodno pravo poništavanjem dijela sporazuma o razdruživanju s Evropskom unijom.

Clooney ističe da ne može druge uvjeravati da poštuju zakonske obaveze, kada Velika Britanija izjavljuje da to sama ne namjerava učiniti, piše BBC.

Podsjetimo, britanska vlada predstavila je prošle sedmice nacrt zakona kojim će, kako je i sama priznala, prekršiti dijelove sporazuma o Brexitu. Johnson je kazao kako su ove promjene neophodne kako bi se zaštitila Velika Britanija, posebno Sjeverna Irska, ukoliko trgovinski pregovori ne uspiju i EU bude djelovala nerazumno.

U svojoj ostavci, advokatica Clooney, koja je inače udata za glumca Georgea Clooneyja, kazala je da je prošle godine prihvatila ovaj posao zbog historijske uloge Velike Britanije u održavanju međunarodnog pravnog poretka. Međutim, sada je ljute postupci vlasti ove zemlje.

"To će ohrabriti autokratske režime koji krše međunarodno pravo uz razorne posljedice za cijeli svijt", kazala je Clooney.