Terorizam
0

"Alžirska grupa" ponovo pred Vrhovnim sudom

Sarajevo-x.com
Guantanamo Bay
Guantanamo Bay
Prije skoro šest godina, bh. vlasti naredile su hapšenje šestorice muškaraca osumnjičenih za umiješanost u planiranje napada na američku ambasadu u Sarajevu. Skupina poznatija kao "Alžirska grupa“ od tada boravi u zatvoru Guantanamo Bay na Kubi.

Šestorica osumnjičenih su pritvoreni u oktobru 2000. godine pod sumnjom da su povezani sa međunarodnim terorističkim grupama, uključujući Al-Kaidu Osame bin Ladena. Oni su također osumnjičeni za planiranje napada na američke i britanske ciljeve u BiH.

Međutim, tada je Vrhovni sud Federacije BiH naredio njihovo oslobađanje, rekavši da nedostaje elemenata za njihovo dalje držanje u pritvoru. Tada je Washington istupio sa svojim zahtjevom da ih vlada BiH izruči vojnim snagama Sjedinjenih Država, s obzirom da su Sjedinjene Države smatrale da oni predstavljaju prijetnju američkim interesima.

Vrhovni sud SAD-a će u srijedu odlučiti o tome da li "Alžirska grupa“ i još 300 zatvorenika mogu uložiti žalbe sudovima u SAD-u kako bi ih oslobodili. Naime, zatvorenici traže saslušanje s obzirom da još uvijek nisu podignute zvanične optužnice protiv njih.

Saslušanje na Vrhovnom sudu u srijedu bit će treće zasjedanje na kojem će se razmatrati prava zatvorenika u Guantanamo Bayu.