{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Alžirska grupa" ponovo pred Vrhovnim sudom

S
3.12.2007. u 11:00
0
1
"Alžirska grupa" ponovo pred Vrhovnim sudom
0
"Alžirska grupa" ponovo pred Vrhovnim sudom
Guantanamo Bay
Prije skoro šest godina, bh. vlasti naredile su hapšenje šestorice muškaraca osumnjičenih za umiješanost u planiranje napada na američku ambasadu u Sarajevu. Skupina poznatija kao "Alžirska grupa“ od tada boravi u zatvoru Guantanamo Bay na Kubi.
Šestorica osumnjičenih su pritvoreni u oktobru 2000. godine pod sumnjom da su povezani sa međunarodnim terorističkim grupama, uključujući Al-Kaidu Osame bin Ladena. Oni su također osumnjičeni za planiranje napada na američke i britanske ciljeve u BiH.

Međutim, tada je Vrhovni sud Federacije BiH naredio njihovo oslobađanje, rekavši da nedostaje elemenata za njihovo dalje držanje u pritvoru. Tada je Washington istupio sa svojim zahtjevom da ih vlada BiH izruči vojnim snagama Sjedinjenih Država, s obzirom da su Sjedinjene Države smatrale da oni predstavljaju prijetnju američkim interesima.

Vrhovni sud SAD-a će u srijedu odlučiti o tome da li "Alžirska grupa“ i još 300 zatvorenika mogu uložiti žalbe sudovima u SAD-u kako bi ih oslobodili. Naime, zatvorenici traže saslušanje s obzirom da još uvijek nisu podignute zvanične optužnice protiv njih.

Saslušanje na Vrhovnom sudu u srijedu bit će treće zasjedanje na kojem će se razmatrati prava zatvorenika u Guantanamo Bayu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: