SAD
0

Alžirac uhapšen u BiH prebačen u Francusku

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Zatočenik iz zatvora u mornaričkoj bazi Guantanamo na Kubi, čije ime nosi i jedna od ključnih novijih odluka američkog Vrhovnog suda, prebačen je u petak navečer u Francusku, izviještava u subotu američka štampa.

Nakon sedam godina zatočeništva u Guantanamu, Lakhdar Boumediene, 43-godišnji Alžirac koji je uhapšen u Bosni i Hercegovini 2001. godine zajedno s još petoricom sunarodnjaka optuženih za pripremu bombaškog napada na ambasadu SAD-a u Sarajevu, kasno u petak stigao je u Francusku, potvrdio je glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova Eric Chevallier.

"Francuska vlada osigurala je medicinsku pomoć za Boumediena ako bude potrebno", rekao je Chevallier.

"Boumediene je bio u štrajku glađu od 2006. i prisilno je hranjen u Guantanamu", kazali su njegovi odvjetnici.

Boumediene ima rođake u Francuskoj, što je nagnalo francusku vladu da ga prihvati kao gestu dobre volje prema administraciji Baracka Obame. Pušten je na dan kada je Obama objavio nastavak suđenja pred vojnim komisijama za 20-ak od 240 zatočenika iz Guantanama, uz veća prava i zaštitu optuženih nego ranije, prenosi Hina.

Američko ministarstvo pravosuđa u novembru 2008. povuklo je optužbe protiv Boumediene i ostalih iz grupe, a savezni sudac naložio je da petorica od šestorice budu oslobođeni. Trojica od šestorice u decembru su prebačeni u BiH, čiji su naturalizirani građani.

Sudbina Sabira Lahmara (39), koji nema državljanstvo BiH, a naloženo je njegovo oslobađanje, još nije odlučena i on zasad ostaje u Guantanamu.

Američki sudovi do sada su naložili oslobađanje 25 zatočenika iz Guantanama, uključujući 17 kineskih Ujgura, kojima će vjerojatno biti dozvoljeno da se nastane u SAD-u.

Robert Kirsch, jedan od Boumedienovih civilnih odvjetnika, rekao je da je francuski diplomat u srijedu posjetio Boumediena u Guantanamu i predao mu francuske putne dokumente. Boumediene je zatražio da mu donese francusku hranu, ali iz straha da mu želudac to neće podnijeti, diplomat mu je donio rižu i grah iz restorana u vojnoj bazi.

"To je bila prva čvrsta hrana koju je Boumediene pojeo nakon 2006. godine", rekao je Kirsch.

Američko udruženje Ujedinjene vojne obitelji (MFU), izrazila je nezadovoljstvo zbog oslobađanja Boumediena.

"Boumediene je priznao da je povezan s Al-Qaidom. Lagao je vlastima puno puta o svojim vezama s visokim čelnicima te organizacije. Umjesto da ga zatoči kako bi odgovarao za svoje akcije, Obamina administracije ga je pustila u Francusku na račun američkih poreskih obveznika", rekao je u saopćenju čelnik MFU-a Kirk S. Lippold, bivši zapovjednik razarača USS Cole, koji je Al-Qaida napala u Jemenu 2000. godine, usmrtivši 17 američkih mornara.

Vrhovni sud SAD-a je u junu 2008., preglasavanjem 5-4 odlučio da zatočenici iz Guantanama imaju pravo pred saveznim okružnim sudovima osporavati svoje pritvaranje. Rješenjem predmeta pod nazivom "Boumediene protiv Busha" ustavno pravo iz tzv. habeas corpus akta, koje priječi arbitrarno pritvaranje građana, priznato je svim zatočenicima Guantanama.

Boumediene je drugi zatočenik iz Guantanama koji je prebačen u treću zemlju pod Obaminom administracijom, nakon Binyama Mohameda, Etiopljana nastanjenog u Velikoj Britaniji, u koju je vraćen u februaru.

Obamina administracija pregovara s evropskim i drugim zemljama o preseljenju desetina zatočenika iz Guantanama kojima je odobreno oslobađanje, ali ih se ne može vratiti u njihove zemlje iz straha od mučenja ili pogubljenja. Većina evropskih zemalja inzistira da Obamina administracija prvo prebaci neke zatočenike na američko tlo, čemu se otvoreno protivi sve više zastupnika na Capitol Hillu strahujući od nezadovoljstva građana u svojim izbornim jedinicama. Među njima je i kongresna delegacija Montane, iako vlasti tamošnjeg grada Hardina kao rješenje za preseljenje zatočenika iz Guantanama nude svoj skupi, novi zatvor koji zjapi prazan.

Vlasti u Hardinu, gradiću s 3.400 stanovnika koji graniči s rezervatom indijanaca Vrana (Crow), prije dvije godine su uložile 27 miliona dolara u izgradnju zatvora s 460 ležaja, koji od tada traži stanare, a s otplatom kredita su u velikom zakašnjenju. Gradsko vijeće Hardina u aprilu je jednoglasno podržalo prijedlog da zatvor primi zatočenike iz Guantanama.

"Neko mora istupiti i primiti ih u svoje dvorište. To je naša domoljubna dužnost", rekao je gradski čelnik Greg Smith.

"Ne dok sam ja nadležan", odgovorio je demokratski senator Max Baucus iz Montane, tvrdeći kako bi to bio sigurnosni rizik za zajednicu i opterećenje za okružni sud u Billingsu, koji bi postao nadležen za zatočenike.

Ostatak kongresne delegacije Montane, demokratski senator Jon Tester i republikanski kongresnik Denny Rehberg, također su se složili da je dovođenje zatočenika iz Gunatanama u Montanu loša zamisao. Vjerojatno zato jer bi ih koštala mandata na idućim izborima.