Svijet
0

Álvaro Uribe ponovno izabran za predsjednika Kolumbije

FENA
Dosadašnji šef kolumbijske države Álvaro Uribe Vélez, ključni američki saveznik u Latinskoj Americi, dobio je drugi četvorogodišnji predsjednički mandat nakon što je na izborima dobio povjerenje više od 60 posto birača.

Slaveći pobjedu, Uribe (53) je obećao građanima napredak i veću socijalnu pravdu.

Njegova dva glavna protukandidata, Carlos Gaviria Díaz iz Alternativnoga demokratskog pola i Orasio Serpa iz Liberalne partije, čestitali su predsjedniku na pobjedi, navodeći da će formirati konstruktivnu opoziciju.

Na osnovu prebrojanih 99,65 posto glasova, Uribe je osvojio 62,22 posto, saopćila je centralna izborna komisija.

Uribe je prvi kolumbijski predsjednik s dva uzastopna mandata još od 19. stoljeća, tačnije od 1882. kada je drugi mandat dobio Rafael Nunes, pošto je aktuelni šef države tada donio ustavni amandman koji mu dozvoljava da se ponovo kandiduje na tu funkciju, prenijele su agencije.

Glasačka mjesta je u nedjelju na izborima osiguravalo 220.000 vojnika i policajaca zbog straha od napada ljevičarskih pobunjenika.

Usprkos jakim mjerama sigurnosti, pripadnici Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC) oteli su 35 osoba u provinciji na granici s Panamom. Neke od otetih osoba su radile na glasačkim mjestima.

Tokom svoga prvog mandata Uribe je pokušao uz pomoć vojske ugušiti pobunu i namjerava, bude li ponovno izabran, nastaviti tu tvrdokornu strategiju s još većom američkom pomoći.