Svijet
0

Alvaro Colom novo predsjednik Gvatemale

FENA
Na predsjedničkim izborima u Gvatemali u nedjelju pobijedio je biznismen Alvaro Colom (56), obećavši da će stati na put siromaštvu u zemlji. Colom je dobio, nakon što je prebrojano 97 posto glasova, šest posto više glasova od generala u penziji Ota Pereza Molinu (56).

"Ja sam sljedeći izabrani predsjednik", rekao je Colom, predstavnik partije Nacionalne unije za nadu (lijevi centar), koji je osvojio gotovo 53 posto glasova birača, saopćila je izborna komisija Gvatemale.

Predstavnik konzervativne Patriotske partije Perez, koji je osvojio 47 posto glasova, rekao je da će njegova partija predstavljati "konstruktivnu opozicija" i zalagati se za borbu protiv korupcije i nasilja.

Colom je bivši pomoćnik ministra ekonomije, koji je u kampanji obećao rast zapošljavanja i veća socijalna davanja u zemlji u kojoj polovina od 13 miliona stanovnika živi od manje od dva dolara dnevno.

Predsjednički izbori u Gvatemali na koje je izašlo 47 posto upisanih u biračke spiskove protekli su u miru uz budno oko više od 30.000 policajaca i vojnika.

AP navodi i da je sigurnost ključni problem Gvatemale u kojoj preovladava nasilje.U toj zemlji godišnje se desi više od 5.000 ubistava.