Svijet
0

Alterman: Bush više ne pokušava prekrojiti Bliski Istok iz daljine

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik George W. Bush ipak nije bio u posjeti Bliskom istoku samo da bi potvrdio američku privrženost Izraelu, već i da bi pokušao ubrzati proces mirovnog dogovora između Izraelaca i Palestinaca.

Obje strane su se prošlog novembra na mirovnoj konferenciji u Annapolisu, nadomak Washngtona, obavezale da će uložiti sve napore za postizanje dogovora o formiranju nezavisne palestinske države, ali za sada nema pomaka u pregovorima, podsjeća Glas Amerike.

Administracija predsjednika Busha je tokom godina više puta kritizirana zbog nedovoljno aktivnosti koje je uložila u rješenje nekih spornih pitanja na Bliskom istoku, među kojima je i izgradnja izraelskih naselja na Zapadnoj obali, napadi Hamasa iz pojasa Gaze na Izrael i formiranje palestinske države.

Pred sam kraj svog mandata Bush je inicirao mirovnu konferenciju, koja je održana u Annapolisu u saveznoj državi Merilend u novembru prošle godine.

Ta konferencija pod pokroviteljstvom SAD-a smatra se uspješnom s obzirom na to da su izraelski premijer Ehud Olmert i palestinski predsjednik Mahmud Abbas potpisali sporazum kojim su se obavezali da će u roku od mjesec dana obnoviti mirovne pregovore koji su prekinuti prije osam godina.

U sporazumu iz Annapolisa, međutim, ne nude se rješenja za ključne probleme kao što je status Jerusalema, granice palestinske države i status palestinskih izbjeglica.

George W. Bush je odlučan u namjeri da se postigne dvodržavno rješenje do kraja godine, što se podudara s njegovim odlaskom iz Bijele kuće. «Veoma je važno da međunarodna zajednica podrži napore ova dva lidera tokom budućih bilateralnih pregovora. Lično sam im obećao da će SAD biti vrlo angažiran u tom procesu», kazao je.

Ali uza sve napore, ovaj Bushov pokušaj za sada ne ide po planu. Analitičar Centra za strateške i međunarodne studije John Alterman kaže da je Bush možda zagrizao preveliki zalogaj.

«Predsjednik više ne pokušava prekrojiti Bliski istok iz daljine. On sada koristi strategiju uvrtanja ruke i uvjeravanja lidera u četiri oka. Možda će postići neki napredak, ali problemi u toj regiji su preveliki i ima ih previše da bi bili riješeni jednom posjetom», smatra Alterman.

Bush je početkom ove godine prvi put posjetio Izrael i Zapadnu obalu otkad je preuzeo dužnost predsjednika 2001. godine. Pri nedavnom boravku u toj regiji, povodom proslave 60. godina izraelske države, on je obišao Saudijsku Arabiju i Egipat gdje je pokušao potaknuti lidere tih zemalja da pomognu u mirovnom procesu.

Mnogi su ipak pesimistični u pogledu postizanja zadatog cilja, između ostalog zbog predstojećih predsjedničkih izbora u SAD-u i nestabilne situacije u izraelskoj vladi nakon pokretanja postupka protiv premijera Olmerta, koji je optužen za korupciju.