{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Alterman: Bush više ne pokušava prekrojiti Bliski Istok iz daljine

F
31.5.2008. u 17:15
0
0
Alterman: Bush više ne pokušava prekrojiti Bliski Istok iz daljine
0
Alterman: Bush više ne pokušava prekrojiti Bliski Istok iz daljine
Foto: Reuters
Američki predsjednik George W. Bush ipak nije bio u posjeti Bliskom istoku samo da bi potvrdio američku privrženost Izraelu, već i da bi pokušao ubrzati proces mirovnog dogovora između Izraelaca i Palestinaca.
Obje strane su se prošlog novembra na mirovnoj konferenciji u Annapolisu, nadomak Washngtona, obavezale da će uložiti sve napore za postizanje dogovora o formiranju nezavisne palestinske države, ali za sada nema pomaka u pregovorima, podsjeća Glas Amerike.

Administracija predsjednika Busha je tokom godina više puta kritizirana zbog nedovoljno aktivnosti koje je uložila u rješenje nekih spornih pitanja na Bliskom istoku, među kojima je i izgradnja izraelskih naselja na Zapadnoj obali, napadi Hamasa iz pojasa Gaze na Izrael i formiranje palestinske države.

Pred sam kraj svog mandata Bush je inicirao mirovnu konferenciju, koja je održana u Annapolisu u saveznoj državi Merilend u novembru prošle godine.

Ta konferencija pod pokroviteljstvom SAD-a smatra se uspješnom s obzirom na to da su izraelski premijer Ehud Olmert i palestinski predsjednik Mahmud Abbas potpisali sporazum kojim su se obavezali da će u roku od mjesec dana obnoviti mirovne pregovore koji su prekinuti prije osam godina.

U sporazumu iz Annapolisa, međutim, ne nude se rješenja za ključne probleme kao što je status Jerusalema, granice palestinske države i status palestinskih izbjeglica.

George W. Bush je odlučan u namjeri da se postigne dvodržavno rješenje do kraja godine, što se podudara s njegovim odlaskom iz Bijele kuće. «Veoma je važno da međunarodna zajednica podrži napore ova dva lidera tokom budućih bilateralnih pregovora. Lično sam im obećao da će SAD biti vrlo angažiran u tom procesu», kazao je.

Ali uza sve napore, ovaj Bushov pokušaj za sada ne ide po planu. Analitičar Centra za strateške i međunarodne studije John Alterman kaže da je Bush možda zagrizao preveliki zalogaj.

«Predsjednik više ne pokušava prekrojiti Bliski istok iz daljine. On sada koristi strategiju uvrtanja ruke i uvjeravanja lidera u četiri oka. Možda će postići neki napredak, ali problemi u toj regiji su preveliki i ima ih previše da bi bili riješeni jednom posjetom», smatra Alterman.

Bush je početkom ove godine prvi put posjetio Izrael i Zapadnu obalu otkad je preuzeo dužnost predsjednika 2001. godine. Pri nedavnom boravku u toj regiji, povodom proslave 60. godina izraelske države, on je obišao Saudijsku Arabiju i Egipat gdje je pokušao potaknuti lidere tih zemalja da pomognu u mirovnom procesu.

Mnogi su ipak pesimistični u pogledu postizanja zadatog cilja, između ostalog zbog predstojećih predsjedničkih izbora u SAD-u i nestabilne situacije u izraelskoj vladi nakon pokretanja postupka protiv premijera Olmerta, koji je optužen za korupciju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: