Ambasador u Zagrebu
36

Altaj Abibulajev: BiH zbog svog iskustva savršeno razumije važnost promjena u Kazahstanu

I. M.
http://static.fotoarhiv.ba/photos/2023/02/481130_894948907_thumb.jpg (Foto: D. S./Klix.ba)
http://static.fotoarhiv.ba/photos/2023/02/481130_894948907_thumb.jpg (Foto: D. S./Klix.ba)
Ambasador Kazahstana u Zagrebu Altaj Abibulajev koji, pored Hrvatske, pokriva Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru govorio je o trenutnoj političkoj situaciji u Kazahstanu i o velikim promjenama kroz koje prolazi ta zemlja.

Ambasador Abibulajev se podsjetio pokušaja državnog udara u Kazahstanu koji se dogodio početkom januara 2022. godine.

"Prema prethodno planiranom scenariju grupe pojedinaca, početkom januara 2022. moja je zemlja bila izložena nasilnom pokušaju državnog udara. Na sreću, Kazahstan ne samo da se uspio oporaviti od ovih rana, već i dodatno ojačati temelje javne uprave kroz politički i društveno-ekonomski razvoj, kao i pokrenuti kritične političke inicijative, intenzivirati demokratske reforme i reforme ljudskih prava", rekao je Abibulajev.

Na općenarodnom referendumu 5. juna 2022. više od 77% građana Kazahstana glasalo je za temeljne promjene u Ustavu zemlje, zahvaljujući kojima su kvalitativno ojačana nova demokratska načela, značajno je porastao utjecaj Parlamenta, predsjedničke ovlasti su ograničene, postupci registracije novih političkih stranaka su pojednostavljeni, a stanovništvo bira ruralne guvernere (akimove).

Ambasador je poručio da Osnivanje Ustavnog suda na čelu sa Elvirom Azimovom (bivšom povjerenicom za ljudska prava u Kazahstanu) daje pravo obraćanja svakom građaninu, nevladinoj organizaciji, javnim organizacijama i svim drugim zainteresiranim državnim temeljima zemlje.

"Ustavni sud nadgleda za usklađenošću zakona zemlje s našim Ustavom, osigurava pravdu i štiti temeljna prava naših građana. Ovo je važan pokazatelj prioriteta i smjerova Suda", rekao je Abibulajev.

Podsjetio je da je Kazahstan danas na pragu prijevremenih izbora za zastupnike u Majilis (donji dom Parlamenta) i maslikhats (lokalna predstavnička tijela), koji će se održati 19. marta. Ovi izbori će po mnogo čemu biti jedinstveni. Na parlamentarnim izborima sudjeluje svih sedam političkih stranaka, od kojih su dvije registrovane nakon izmjena stranačkog zakonodavstva. To su nova ekološka Zelena stranka i Republikanska stranka.

"Sudjelovanje ovih stranaka u budućim konkurentnim izborima pridonijet će jačanju višestranačkog sistema, razvijanju potencijala za politički pluralizam i opozicionu politiku što je cilj prema kojemu se naša država dosljedno kreće posljednjih godina", rekao je.

Abibulajev je pojasnio da prag za stranke za ulazak u Majilis smanjen je sa sedam na pet posto, što olakšava novim strankama ulazak u parlament i igra važnu ulogu u podizanju odgovornosti vlade. Postupak registracije političkih stranaka uveliko je pojednostavljen. Konkretno, upisni prag smanjen je četiri puta, s 20 na 5 hiljada članova. Minimalan broj regionalnih predstavništava stranaka smanjen je sa 600 na 200 ljudi.

Naglasio je da i po prvi put od 2004. godine, na izborima za Mazhilis koristit će se mješoviti proporcionalno-većinski model, gdje će se 70 posto zastupnika birati proporcionalno prema stranačkim listama, a 30 posto prema većinskom principu u jednomandatne izborne jedinice. To znači da će 29 od 98 članova Mazhilisa Parlamenta biti izabrano iz jednomandatnih izbornih jedinica, dok će 69 biti izabrano sa stranačkih lista. Ukupno 892 kandidata nominirana su za Majilis na stranačkim listama i jednomandatnim izbornim jedinicama (u prosjeku devet kandidata po mandatu).

"Izbori za maslihata okruga i gradova republičkog značaja također će se održati po mješovitom izbornom sistemu u omjeru 50/50, dok će se poslanici u maslihatima nižih razina birati u potpunosti na većinskoj osnovi", pojasnio je ambasador.

Abibulajev je poručio da glasački listići sada uključuju stupac "protiv svih", što biračima omogućuje da izraze svoje neslaganje sa svim nominiranim kandidatima ako žele. Konačno, prilikom raspodjele mandata parlamentarnih poslanika po stranačkim listama, na zakonodavnoj razini utvrđena je kvota od 30% za žene, mlade i osobe s posebnim potrebama. Ova mjera jamči širu zastupljenost svih skupina stanovništva u Parlamentu.

"Općenito, prema našem mišljenju, dio ovako velikog broja javnih osoba i građanskih aktivista (uključujući i one koji obično govore s kritičkih pozicija) govori o povjerenju i podršci trenutnom tijeku reformi. Naša država uvijek je deklarirala svoju otvorenost, opredijeljenost za održavanje slobodnih, transparentnih i poštenih izbora. Uloga izbornih posmatrača nedvojbeno je ključna. Kao i u slučaju prethodnih izbora, uključujući predsjedničke izbore u novembru 2022., pozvali smo 10 međunarodnih organizacija (Parlamentarna skupština OESS-a, Parlamentarna skupština Vijeća Evrope, Izvršni odbor CIS-a, Međuparlamentarna skupština CIS-a, Šangajska organizacija za suradnju, Organizacija Islamske suradnje, Organizacija turkijskih država, Parlamentarna skupština turkijskih država) i deseci promatrača iz stranih zemalja koji će promatrati izborni proces", rekao je.

Nadolazeći izbori bit će još jedan važan preokret u razvoju kazahstanske demokracije. Ambasador ove zemlje je rekao da mnogi nisu bili sigurni hoće li se Kazahstan oporaviti od nereda koji su se dogodili u januaru 2022. godine.

"Ipak smo uspjeli svladati ovu prepreku. Osim što smo pokazali našu otpornost i stabilnost, transformirali smo našu zemlju kroz značajne političke i društveno-ekonomske inicijative. Naravno, izbori neće promijeniti našu zemlju preko noći, ali će dodatno pridonijeti stvaranju Pravednog Kazahstana, prosperitetnog društva sa živahnim, dinamičnim i konkurentnim političkim sustavom. Takva država bit će još jači i važniji partner u međunarodnoj zajednici, pa tako i svim zemljama Evropske unije i Zapadnog Balkana. Posebno treba istaknuti da je Kazahstan predvidljiv politički i ekonomski partner Evrope. EU je glavni trgovinski i ekonomski partner i strani ulagač Kazahstana", rekao je ambasador.

Altaj Abibulajev je rekao da zemlje Zapadnog Balkana, a posebno Bosna i Hercegovina, koje su prošle tragične stranice svoje historije na putu državnosti i zaštite suvereniteta, savršeno razumiju važnost promjena u Kazahstanu i cijene miran život.

"Nažalost, svijet i dalje ne nalazi rješenja za aktuelne geopolitičke i geoekonomske izazove, a stabilan i prosperitetan Kazahstan u interesu je ne samo njegovih građana, već i daleko izvan svoje regije. Naša je zemlja izvoznik stabilnosti i prosperiteta, a političke reforme, potpomognute konkurentnim izborima, temelj su na kojem ćemo osigurati stabilnost i nastaviti graditi budućnost", zaključio je ambasador.