Sastanak delegacija
0

Alkalaj u radnoj posjeti Republici Turskoj

FENA
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj na poziv ministra vanjskih poslova Republike Turske Ahmeta Davutoglua danas i sutra boravi u radnoj posjeti Republici Turskoj.

Ministar Alkalaj je prvo posjetio Atatürkov mauzolej gdje je odao počast osnivaču turske republike Kemalu Mustafi Atatürku, te položio vijenac na njegov grob.

Nakon toga uslijedio je sastanak dvaju ministra u Ministarstvu vanjskih poslova Turske.

Na sastanku dviju delegacija ministarstava vanjskih poslova razgovarano je o pitanjima koja se tiču bilateralne saradnje, regionalne saradnje i SEECP-a (Proces za saradnju u jugoistočnoj Evropi) u kojem je Turska preuzela predsjedavanje.

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Ahmet Davutoglu je istakao snažne prijateljske veze koje postoje između BiH i Turske. Naglasio je da su politički bilateralni odnosi dviju zemalja odlični, te da ekonomski odnosi napreduju, ali je isto tako istakao bi se moglo više uraditi po pitanju investicija.

Ministar Davutoglu je dodao da Turska podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH, kao i njen put ka euroatlantskim integracijama. Rekao je da je budućnost BiH od izuzetne važnosti za Tursku jer od stabilnosti BiH zavisi sigurnost cijelog regiona.

Još jednom je potvrdio punu podršku Turske BiH za kandidaturu za nestalnu članicu u Vijeću sigurnosti OUN-a za period 2010.-2011. godine.

Ministar Davutoglu je istakao da će Turske tokom svog predsjedavanja SEECP-om raditi na implementaciji novog Akcionog plana kojim će koordinirati Turska, te da bi sve zemlje regiona trebalo da učestvuju u stvaranju jedne nove zajedničke budućnosti koja bi doprinijela miru i stabilnosti cjelokupnog regiona.

Ministar Alkalaj je zahvalio na pomoći koju Republika Turska pruža našoj zemlji, te potvrdio odlične bilateralne odnose između BiH i Turske. Istakao je važnu ulogu Turske u održavanju stabilnosti i mira u BiH, kao i na Balkanu, te zahvalio na podršci koju Turska pruža BiH na njenom putu ka euroatlantskim integracijama.

Upoznao je sugovornika o aktivnostima koje naša zemlja provodi u cilju ispunjavanja uvjeta iz Mape puta kako bi u oktobru i BiH bila uključena u odluku o liberalizaciji viznog režima, zajedno sa Srbijom, Makedonijom i Crnom Gorom.

Ministar Alkalaj je rekao da bi trebalo raditi više na unapređenju ekonomskih odnosa te pojačati izvoz bh. proizvoda na tursko tržište kako bi se smanjio trgovinski deficit.

Naglasio je da BiH ima najveći broj potpisanih sporazuma upravo sa Turskom. Kao pozitivan primjer i uspješnu investiciju naveo je i potpisani sporazum između bh. i turske aviokompanije, te je iskoristio ovu priliku da pozove turske firme da investiraju u BiH.

Ministar Alkalaj je zahvalio Republici Turskoj na pomoći u obnavljanju kulturnih spomenika u BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP-a BiH.