Svijet
0

Alkalaj razgovarao s ministrom vanjskih poslova Srbije

FENA
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj se u nedjelju, prije početka strateškog foruma "Evropska unija 2020.: Proširenje i integracija", sastao na Bledu s ministrom vanjskih poslova Republike Srbije Vukom Jeremićem.

Dva ministra su razgovarala o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i Republici Srbiji te o bilateralnim odnosima između dvije zemlje.

Ministar Jeremić je upoznao ministra Alkalaja s aktuelnom situacijom u vezi s rješavanjem statusa Kosova i naglasio da bi priznavanje nezavisnosti Kosova izvan Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija predstavljalo flagrantno kršenje međunarodnih pravila.

Izrazio je nadu da Evropa neće pristati na priznavanje nezavisnosti Kosova izvan Vijeća sigurnosti UN-a te posebno podvukao da Srbija ne odustaje od svoga evropskog puta, održavanja i njegovanja dobrosusjedskih odnosa, kao i mira i stabilnost.

Ministar Alkalaj je ponovio kako je stav BiH o rješavanju statusa Kosova da će podržati ono rješenje koje će se postići dogovorom između Beograda i Prištine, te izrazio nadu u skoro rješavanje ovog pitanja i iznio mišljenje da rješenje statusa Kosova neće imati uticaja na situaciju u našoj zemlji.

Jeremić je naglasio da je time što je njegova prva posjeta kao ministra vanjskih poslova Republike Srbije bila upravo Bosni i Hercegovini želio poslati signal kakav će stav nova Vlade Srbije imati prema njoj.

Alkalaj je ukratko upoznao ministra Jeremića s aktuelnom situacijom u vezi s reformskim procesima u BiH, posebno o reformi policije, te informirao da je visoki predstavnik Miroslav Lajčak najavio da bi se u septembru ove godine mogao postići dogovor.

Vjeruje da će visoki predstavnik iznijeti prijedlog koji bi bio prihvatljiv za sve političke stranke u BiH te se nada da će u našoj zemlji biti dovoljno političke zrelosti i mudrosti da se postigne dogovor.

Kada se postigne dogovor o policijskoj reformi, kao ključnom uvjetu za parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom, sljedeći korak u reformskim procesima bi bile ustavne promjene.

Ministar Alkalaj je naveo primjer prijema BiH u članstvo NATO-ova programa Partnerstvo za mir kao najbolji dokaz za napredovanje u reformskim procesima kada nam se pruži šansa.

Razgovarano je o pripremama za održavanje političkih konsultacija i Stalnog odbora Međudržavnog vijeća za saradnju BiH i Republike Srbije, koji će se održati 3. septembra ove godine u Beogradu, s ciljem pripreme sjednice Međudržavnog vijeća za saradnju, razmatranja otvorenih pitanja između dvije države i razvoja bilateralnih odnosa.

Ministar Alkalaj je ukazao na značaj rješavanja dvaju otvorenih pitanja - oslobađanja iz pritvora bh. državljanina Ilije Jurišića i pitanje povrata stare devizne štednje građana BiH u srbijanskoj Invest banci.

Zatražio je od ministra Jeremića da urgira kod nadležnih vlasti Srbije pravno rješenje pitanja oslobađanja Ilije Jurišića iz pritvora.

Što se tiče pitanje povrata stare devizne štednje građana BiH u Invest banci, predložio je iniciranje razgovora, po mogućnosti na nivou ekspertnih grupa koje bi razmotrile način rješavanja ovog pitanja, saopćeno je iz MInistarstva vanjskih poslova BiH.