Svijet
0

Alkalaj prisustvovao radnom doručku na marginama Gymnich sastanka

Sarajevo-x.com
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj je na poziv ministra vanjskih poslova Češke Republike Karela Schwarzenberga prisustvovao neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova zemalja EU (Gymnich) koji se održao u Južnoj Bohemiji 28. marta 2009. godine, u mjestu Južna Bohemia u Češkoj Republici.

Ministar Alkalaj je sudjelovao na radnom doručku u organizaciji zamjenika premijera Češke Republike Alexandera Vondra. Radnom doručku su prisustvovali i ministri vanjskih poslova Albanije, Crne Gore, Kosova, Hrvatske, Makedonije i Srbije, te specijalni predstvanik za Kosovo i šef UNMIK-a, Lamberto Zannier i generalni sekretar Regionalnog vijeća za saradnju Hidajet Biščević.

Opća tema sastanka bila je ekonomska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana u svijetlu aktuelne finansijske i ekonomske krize, sa osvrtom na potencijalnu podršku i pomoć Evropske unije. Izražena je spremnost da se putem fondova EU, MMF-a i drugih finansijskih institucija obezbijede sredstva za finansiranje energetskih i infrastrukturnih projekata kako bi se zadržao privredni rast i umanjile negativne posljedice globalne ekonomske krize.