Svijet
0

Alkalaj na sastanku sa šefovima diplomatija EU

Sarajevo-x.com
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj je na poziv Karela Schwarzenberga, ministra vanjskih poslova Češke Republike prisustvovao neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova zemalja EU koji se održao 28. marta 2009. godine u mjestu Južna Bohemia u Češkoj Republici.

Ministar Alkalaj je sudjelovao na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova EU i ministara vanjskih poslova Zapadnog Balkana na kojem je jedna od centralnih tema bila evropska perspektiva Zapadnog Balkana. Tokom sastanka, ministri su raspravljali aktuelnu situaciju u Jugoistočnoj Europi i mogućnosti jačanja europske perspektive zemalja regije, kao i postizanja trajne stabilnosti i sigurnosti. Izražena je zainteresiranost EU za zemlje Zapadnog Balkana i još jednom potvrđeno posatojanje prostora za proširenje Unije.

Izražena je otvorenost Evropske komisije za uspostavu bezviznog režima kada se ispune preuzeti uvjeti, odnosno kada to potvrdi ekspertna evaluacija, što se očekuje prije kraja českog predsjedavanja Evropskom unijom. To predstavlja imperativ za intitucije BiH da iskoriste period do kraja juna 2009. godine kako bi BiH bila u grupi zemalja čiji će građani putovati u evropske zemlje bez viza.

Na marginama sastanka, ministar Alkalaj sastao se sa Olli Rehnom, Javierom Solanom, ministrom vanjskih poslova Češke Republike Karelom Schwarzenbergom, kao i ministrima vanjskim poslova Kraljevine Španije Miguelom Ángel Moratinosom i Republike Kipar Markosom Kyprianouom.

Neformalni sastanak ministara vanjskih poslova Europske unije tzv. Gymnich sastanak u mjestu Južna Bohemia, održava se u okviru češkog predsjedavanja Evropskom unijom.