Rad, rad i samo rad
500

Aljaska za samo pet dana obnovila ceste uništene u zemljotresu

Klix.ba
Foto: Alaska DOT&PF
U petak, 30. novembra, Aljasku je pogodio snažan zemljotres jačine 7 stepeni prema Richterovoj skali. Do sljedeće srijede, 5. decembra, većina uništene infrastrukture ponovo je stavljena u korištenje, piše The Verge.

Najveća oštećenja na domovima, mostovima i saobraćajnicama desila su se oko Anchoragea, najvećeg grada države i šireg područja u kojem živi blizu 300.000 građana.

Ipak, s obzirom na to da je ovo područje podložno zemljotresima, lokalne vlasti su kroz stoljeća i decenije naučile kako odgovoriti i brzo se oporaviti bez obzira na teške vremenske uslove.

U roku od samo nekoliko dana porušene ceste i oštećeni mostovi postali su prohodni. Da sve bude još impresivnije, sve je rekonstruisano na teškim minusima i pri brzini vjetrova do 100 kilometara na sat.

Rekonstrukcije su trajale bez pauziranja, 24 sata dnevno, a opseg radova može se ilustrovati činjenicom da su vlasti i inžinjeri morali pregledati i po potrebi intervenisati na čak 243 mosta.

Kompanije koje se inače bave gradnjom infrastrukture morale su pokrenuti proizvodnju asfalta u doba godine kada je to, razumljivo, najteže učiniti. Ipak, i pored navedenih teških uslova, vlasti su s lokalnim firmama uspjele obnoviti saobraćajnice za samo pet dana.