|

Aljaska: Oluja "epskih razmjera" došla do zapadne obale

Aljaska: Oluja "epskih razmjera" došla do zapadne obale
0
F
FENA
10.11.2011. u 11:34
0
komentara
0

dijeljenja
Aljaska: Oluja "epskih razmjera" došla do zapadne obale Oluja će biti "epskih razmjera" (Foto: AP)
Oluja za koju meteorolozi predviđaju da će biti jedna od najgorih koja je ikada pogodila Aljasku došla je do zapadnih obala te američke savezne države.
Oluja, koja je počela jačati na području sjevernog Pacifika prije nego što je dosegla obalu, donosi sa sobom vjetar brzine veće od 140 kilometara na sat a neka priobalna naselja domorodačkog stanovništva morala su biti evakuirana zbog povišenog nivoa mora.

Još nema izvještaja o mogućim ljudskim žrtvama, a podaci o šteti govore o krovovima koje je odnio vjetar te o srušenim stupovima dalekovoda.

"Ovo je oluja epskih razmjera, kao što su je i opisali.", rekao je meteorolog Jeff Osienski koji je koordinator za upozorenja od nepogoda pri državnoj meteorološkoj službi. On je dodao da snaga vjetra opada ali da raste nivo mora koja ugrožava priobalna područja.

Oluje su uobičajene u ovo doba godina na Beringovom moru i sjevernom Pacifiku, ali led koji se stvori na području uz obalu služi kao svojevrsna zaštita od rastućeg nivoa mora, a ove godine leda nema pa su od plimnih valova ugrožena naselja uz samu obalu.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.