Svijet
1

Alep: Stanovnici tragaju za 700 tijela poginulih ispod ruševina zgrada

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Sirijska vojska predsjednika Brashara al-Assada duže od mjesec dana izvodi zračne napade razornim barel bombama na dijelove Alepa koje pod kontrolom drže pobunjenici, dok stanovništvo uz pomoć građevinskih mašina ispod ruševina pokušava izvući tijela stradalih.

Pretpostavlja se da se još uvijek ispod ruševina nalazi najmanje 700 tijela stradalih civila.

Nekoliko naselja Alepa u potpunosti je razoreno. Poprište najžešćih napada sirijske vojske bilo je naselje Muyesser u blizini vojnog aerodroma Neyrib u kojem je ispod jedne ruševine četverospratne zgrade izvučeno 15 tijela poginulih osoba, među kojima je bilo i djece i žena.

Grupe civila uporedo sa potragom za tijelima stradalih ispod ruševina zgrada, sklanjaju i ostatke automobila koji su uništeni u zračnim napadima.

Kerim Ebu Abdurrahman iz Alepa učestvuje u ovim akcijama u mjestu Muyesser, a u izjavi za Anadoliju je kazao da nemaju dovoljno mehanizacije, niti ljudstva da bi brže došli do tijela stradalih.

"Dvije četverospratnice u Muyyesseru su u potpunosti devastirane barel bombama. Saznali smo da se ispod ruševina nalazi jedna cijela porodica i tri osobe koje su u momentu napada bile u berbernici. Mašine koje koristimo smo posudili od Islamskog fronta. Svaki dan na Alep padaju desetine barel bombi", kazao je Ebu Abdzrrahman.

Stanovnici Alepa su napustili svoje domove i pustim ostavili brojna naselja.