Bivši policajac RS-a
25

Aleksandar Knjeginjić osuđen u SAD-u: Prešutio da je učestvovao u ubistvu bračnog para Sikirić u BiH

Klix.ba
Bivši policajac iz Republike Srpske Aleksandar Knjeginjić (57) osuđen je na godinu dana zatvora jer je prilikom traženja američkog državljanstva prešutio da je optužen za ubistvo bračnog para islamske vjeroispovijesti u BiH 1994. godine.

Knjeginjić je proveo sedam godina u Holandiji, od 1995. do 2001. godine, a potom došao u SAD. Slagao je službenike za imigraciju o svojoj prošlosti ne navodeći da je optužen za ubistva i da je bio član vojske RS-a te navodeći da je suočen s progonom jer je u etnički mješovitom braku.

On se izjasnio krivim na federalnom sudu u Grand Rapidsu zbog nezakonitog dobijanja državljanstva. Osim što će provesti godinu u zatvoru, bit će mu oduzeto američko državljanstvo i otkazana naturalizacija.

"Od dana presude Aleksandru Knjeginjiću je zauvijek zabranjeno traženje bilo kakvih prava, privilegija i prednosti bilo kojim dokumentom u kojem se navodi kao državljanin SAD-a", stoji u presudi, prenose američki mediji.

Vlada je kazala kako je Knjeginjić, koji ima 23-godišnju kćerku i 16-godišnjeg sina u Nevadi, pronašao siguran raj u SAD-u i dobio državljanstvo ne navodeći da je bio uključen u etnički motivirano ubistvo muslimanskog para u BiH. U braku je s Jasnom koja je također srpske nacionalnosti, a ne hrvatske kako je naveo u zahtjevu za državljanstvo.

"Zbog toga je izbjegao kazne za svoje zločine, a njegovi suoptuženici koji su ostali u BiH su osuđeni za iste zločine", rekao je savezni tužilac, piše portal Michigan Live.

Knjeginjić je bio oslobođen optužbi za ubistvo, ali je ta presuda poništena nakon uložene žalbe. Tereti ga se da je učestvovao u ubistvu Rejhana i Razije Sikirić 30. marta 1994. godine. Sikirići su živjeli u prijedorskom naselju Urije, a zajedno su pronađeni na lokalitetu Čejreci u Prijedoru i zajedno ukopani na kolektivnoj dženazi u Prijedoru u julu 2013. godine. U njih je ispaljeno više metaka, dok je Rejhan i izboden nožem.

Za ovo ubistvo osuđeni su Dušan Gagić (61) i Mladen Popović (45) iz Prijedora 2009. godine u banjalučkom Okružnom sudu na po deset godina zatvora po optužnici za ratni zločin protiv civilnog stanovništva. S njima je bio i Đoko Došen iz Prijedora koji je u međuvremenu preminuo.

"Optuženi su postupali s direktnim umišljajem, o čemu svjedoči i njihov iskaz koji su dali nakon hapšenja 1994. godine. Krivicu optuženog Gagića dokazuje i činjenica da je upravo u njegovoj porodičnoj kući pronađena automatska puška iz koje su ubijeni Sikirići", navedeno je u obrazloženju presude.

Motiv ubistva Sikirića bio je osvetnički pohod optuženih zbog ubistva nekoliko prijedorskih policajca, a koji su poginuli na ratištu dan prije zločina nad Sikirićima.

Svjedoci su kazali kako su Knjeginjića često viđali u uniformi s automatskom puškom, ali da nisu znali njegovu poziciju.

Nakon što je proveo sedam godina u Holandiji, preselio je u Las Vegas, a potom je živio u Indiani. Uhapšen je prošle godine. Pravosudni organi u BiH su tražili njegovo izručenje. U SAD-u je nakon dobijanja državljanstva živio kao Alexander Kneginich. Kako piše Chicago Tribune, radio je kao samostalni vozač kamiona.