Svijet
0

Alcatraz: Izložba portreta političkih zatvorenika od lego kockica

Anadolija
(Foto: Anadolija)
U zgradi ozloglašenog zatvora Alcatraz, koja je pretvorena u muzej, otvorena je izložba kineskog umjetnika Aia Weiweija, koji već duže vrijeme boravi u kućnom pritvoru.

Izložba kineskog umjetnika Aia Weiweija u Alcatrazu otvorena je pod nazivom @Large, a na izradi portreta ukupno 176 političkih zatvorenika od lego kockica, među kojima i Edwarda Snowdena, 90 ljudi je radilo šest sedmica.

Autor izložbe Ai Weiwei je zbog svojih kritika političke vlasti i zbog izbjegavanja plaćanja poreza, osuđen na kućni pritvor u rodnom Pekingu.

Izložba je privukla veliku pažnju ljubitelja umjetnosti, koji su formirali red kako bi se slikali ispred "velikog zmaja", također djela kineskog umjetnika.

Posjetioci izložbe su na razglednicama mogli napisati i poruke političkim zatvorenicima čiji su portreti izloženi.

Kustos izložbe Cheryl Haines je istakla da je cilj događaja da se ukaže na neophodnost poštivanja ljudskih prava, slobodu mišljenja i odgovornost naspram nepravde.

Naglasivši da je autoru izložbe u Kini oduzet pasoš i da nije mogao doći u San Francisco, Haines je kazala da su organizatori izložbe njemu poslali video zapise i fotografije kako bi bio informiran o toku događaja.