Svijet
0

Albright o vjeri i politici

FENA
Zapadni političari bi morali više pažnje posvetiti ulozi religije kod utvrđivanja domaće i vanjske politike, izjavila je bivša američka državna tajnica Madeleine Albright u povodu objavljivanja njene nove knjige Moćni i svemoćni (The Mighty and Almighty).

U svojoj drugoj knjizi, Madeleine Albright analizira odnose između vjere i politike. Bivša državna tajnica kaže da je, prodvodeći američku vanjsku politiku, instiktivno držala Boga izvan diplomatskih pregovora.

Sada, Albright kaže da su takva stajališta neodrživa. Govoreći ove sedmice u vašingtonskom Vijeću za međunarodne odnose, ona je rekla da je religija duboko utkana u geopolitiku i da američki diplomatski napori to trebaju odražavati.

„Sada mislim suprotno: da naša diplomacija mora razumjeti ulogu religije. Dok u potpunosti vjerujem u odvojenost religije i države, ne možete odvojiti ljude od njihove vjere i morate razumjeti koji su njihovi motivi“, kaže ona.

I dok je Albright promijenila svoje stajalište, u američkoj politici nije došlo do zvanične promjene u provođenju diplomacije.

Albright kaže da neriješen status Jerusalema ilustrira njene tvrdnje: „Da je Jerusalem samo teritorijalno pitanje, odavno bi bio riješen. Ali, to što sve strane smatraju da je ta zemlja od Boga data upravo njima znatno komplicira rješenje.“

Albright ukazuje da su istraživanja pokazala da evropska društva posvećuju manje pažnje religiji nego Amerikanci. Po njenom mišljenju to se treba promijeniti, kako bi Evropljani bolje razumjeli rastuću muslimansku manjinu.

„Mislim da, do određenog stupnja, Evropljani trebaju početi sagledavati ulogu religije. Evropljani su prošli kroz svoje religijske ratove i misle da su sa tim završili, ali time to nije završeno“, kaže Albright.

Političke i kulturne napetosti između sekularnih Evropljana i muslimana koji praktikuju vjeru su odnedavno u porastu. Kao moguće rješenje, Albright ukazuje na «Deklaraciju evropskih muslimana» koju je napisao reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, Mustafa efendija Cerić.

„Reisu-l-ulema u Sarajevu je neko ko je jako zabrinut za život muslimana u Evropi. I, on je predložio novi društveni sporazum u kojem muslimani koji žive u Evropi treba da prihvate činjenicu da žive u nacionalnim državama i da imaju određene obaveze kao građani tih država. U isto vrijeme, vlade tih zemalja treba da poštuju kulturne i religijske tradicije muslimana unutar svojih državnih granica“, kazala je Albright.

U knjizi The Mighty and the Almighty, Albright kaže da je predsjednik Bush otuđio muslimane širom svijeta koristeći kršćansku retoriku u pitanjima vanjske politike.

Međutim, dok predsjednik često u svojim govorima spominje Boga, on kaže da njegova religijska uvjerenja nisu isključiva. Bush kaže da vjeruje da se kršćani i muslimani mole istom Bogu. On je nedavno za televiziju ABC rekao: „Mi samo imamo različite puteve kojima dolazimo do Svemogućeg.“

Predsjednik Bush kaže da Sjedinjene Države nisu u religijskom ratu u borbi protiv terorizma. On kaže da se Amerika bori protiv ljudi koji ubijaju nedužne, a ne grupa koje praktikuju svoju religiju, prenosi Glas Amerike.