Iskusna diplomatkinja
56

Albright imenovana za predsjedavajuću Odbora za odbrambenu politiku SAD-a

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Madeleine Albright (84) bivša državna sekretarka Sjedinjenih Američkih Država, položila je zakletvu za predsjedavanje Odborom za odbrambenu politiku.

Albright, 64. državna sekretarka SAD-a, sada je prva predsedavajuća odbora otkako je ministar odbrane Lloyd Austin razriješio više stotina članova 42 odbora i komiteta, uključujući i kontroverzne članove koji su imenovani tokom Trumpove administracije.

Novoimenovana predsjedavajuća će voditi napore da savjetuje ministra odbrane i njegovog zamjenika u vezi sa politikom, na osnovu konkretnih zadataka.

Pod vodstvom ministra Austina, Odjeljenje se prilagođava promjenjivoj prirodi ratovanja i radi na tome da ostane ispred svih potencijalnih protivnika, navodi se u saopštenju Albright.

“Radujem se partnerstvu sa svojim kolegama kako bismo ponudili naše nezavisne savjete o cijelom spektru političkih pitanja sa kojima se odjel suočava,” rekla je Albright.

Nakon što je izgubio na izborima 2020. godine, Trump je izbacio iz odbora neke dugogodišnje stručnjake za vanjsku politiku i nacionalnu sigurnost, uključujući Albright, bivšeg državnog sekretara Henryija Kissinger i druge, prenosi AJB.

Odbor za odbrambenu politiku je vanjska savjetodavna grupa bivših visokih zvaničnika za nacionalnu sigurnost koji “pružaju ministru odbrane i zamjeniku ministra odbrane nezavisne savjete i mišljenja u vezi sa pitanjima odbrambene politike kao odgovor na specifične zadatke ministra odbrane i zamjenika ministra.

Albright je jedna od kreatora vanjske politike SAD-a prema zemljama Zapadnog Balkana, ponajviše Bosni i Hercegovini u vrijeme i nakon okončanja rata.