Svijet
0

Albanski prijestolonasljednik, princ Leka, boluje od side

FENA
Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia
Albanski princ Leka Zogu najvjerovatnije boluje od side, tvrdi danas albanski list "Gazeta shqiptare".

Pozivajući se na "vjerodostojne izvore", list navodi da 69-godišnji Leka Zogu boluje od tuberkuloze kostiju koja je "izazvana kugom vijeka".

Prema pisanju lista, zdravstveno stanje princa je veoma teško. Tuberkuloza nagriza njegove kosti tako da on više nije u stanju da stoji. Nedavno je prilikom pada pretrpio višestruke prijelome.

Informacije o lošem zdravstvenom stanju Zogua počele su da se šire već po njegovom povratku iz egzila iz Johanesburga 2002. godine. Poslije smrti njegove supruge Suzane, njegovo stanje se pogoršalo, ali se to tada objašnjavalo njegovom velikom tugom za ženom.

Leka Zogu se nije pojavio u javnosti više od godinu dana. Međutim, kako prenosi list, usprkos teškom zdravstvenom stanju, on i dalje puši dvije kutije cigareta na dan.

Neposredno po dolasku u Albaniju, Leka Zogu je izgubio jednog od svojih tjelohranitelja porijeklom iz Južne Afrike koji je umro od side.

Ovaj tjelohranitelj bio je jedan od trojice ljudi koji su zajedno sa Lekom uhapšeni 1999. godine u Johanesburgu zbog ilegalnog posjedovanja oružja. Prema pisanju "Gazete shqiptare", u zatvoru u Johanesburgu Leka Zogu je dobijao hranu zaraženu HIV-om.

Nedavno je Leki vraćen dio imovine koja je konfiskovana njegovoj porodici po dolasku komunista na vlast. Tako je dobio natrag zgradu u kojoj je nekada bio smješten Dom pionira u Tirani, u kojoj danas živi zajedno sa svojim 24-godišnjim sinom, aktuelnim savjetnikom šefa albanske diplomatije.